среда, 3 июня 2020 г.

***З відкритої мережі станом на 13:05***

Моніторинг соціальних мереж (03.06.2020)

Щодо загроз конституційному ладу, територіальній цілісності та недоторканості держави

Візит В. Медведчука у Москву
Легитимный”: “Нардеп В. Медведчук поедет на парад Победы в Москву. Сейчас решается, поедет он сам или с делегацией от партии ОПЗЖ. Также там у него должна состоятся встреча с Путиным на которой будет поднят украинский кейс. Тему с парадом Победы в Москве хотят использовать для пиара партии ОПЗЖ под местные выборы на Юго-Востоке”. (99 157 підписників)
https://t.me/legitimniy/4114
Мобілізація в “Правому секторі”
Монiка Зеленскi”: “Журналист Ю. Бутусов: “Первая отдельная штурмовая рота ДУК ПС объявляет мобилизацию”.
https://t.me/monika_zelenski/4552
Klymenko Time”: “В “ЛНР” местный “парламент” закрепил за русским языком статус единственного государственного. Отрыв неподконтрольных территорий Донбасса от Украины продолжается. В Крыму украинский язык, наряду с русским и крымскотатарским, считается государственным”.
https://t.me/KlymenkoTime/15685

Аспекти діяльності СБУ

Критика СБУ
 А.Портнов: “В сегодняшний судебный процесс о признании незаконным подозрения, врученного семье И. Кузнецова, убитого уроженцем Одесской области, гр. Стерненко, 1995 г.р., не явился ни следователь СБУ, ни подчиняющийся Венедиктовой прокурор” (стежать 151 579 людей, 169 поширень).
Критика Баканова
Центр Протидії Корупції: “НАЗК перевірить можливе порушення головою СБУ І.Бакановим заборони суміщати посади. Нещодавно журналісти програми Схеми: корупція в деталях - RFERL довідалися, що Баканов є директором іспанської фірми” (10 поширень).


Правоохоронні органи

Відставка Авакова
Политика Страны”: “Открытых противников главы МВД в ВР немного. В авангарде атаки на Авакова оказался “Голос”. Команды на увольнение Авакова от Зеленского пока не поступило. Опасность сбора подписей для главы МВД в том, что против него одновременно играют две влиятельные силы: ОП и Запад. Давление на министра будет продолжаться и усиливаться”. (24 929 підписників).
І. Верещук: “Порушувати питання про відставку Авакова можна лише за наявності прийнятної кандидатури. Якщо опозиція візьме на себе відповідальність і запропонує кандидатуру, яку ми зможемо підтримати, я голосуватиму за таку кандидатуру”
Затримання хабарника МОН
НАШ”: “пресс-служба Офиса Генпрокурора: “Генерального директора одного из Управления Министерства образования и науки задержали при получении 300 000 гривен взятки за победу в конкурсе на осуществление опытно-конструкторской работы по созданию новейших технологий с призовым фондом в 3 млн грн.”. (18 454 підписників)
Виклик П. Порошенка на допит
ДБР: “П. Порошенко викликається на 11:00 10.06.2020 до ДБР  для допиту у якості свідка у кримінальному провадженні № 6220000000000456 щодо законності зняття інформації під час проведення міжнародних перемовин за участі Президента України та високопосадовців іноземних держав”

Внутрішньополітичні аспекти національної безпеки

Діяльність Президента
Президент України В. Зеленський підписав указ “Про вдосконалення вищої освіти в Україні”, зокрема утворив Раду з питань розвитку вищої освіти в Україні як консультативно-дорадчий орган при Президентові України.
Щодо відставки уряду
Volodymyr Viatrovych: “4 березня фракція “ЄС” в повному складі голосувала проти призначаенея нового уряду, зокрема і міністра внутрішніх справ Авакова. “Фракція Голос” не скористалася правом проявити свою позицію проти міністра внутрішніх справ і не голосувала”(стежать 85 230 осіб, 51 поширень).
Місцеві вибори - ситуація в Дніпрі
В.Карасьов: “Ключевой повесткой будущих местных выборов, будет борьба местного самоуправления с президентской региональной вертикалью. И трендсеттером в этом отношении становится Днепр. Городские власти заявили, что областные чиновники сознательно блокируют продолжение строительства метро в Днепре. Их подержал глава Национального совета реформ М. Саакашвили. Либо  не хватает реальной, а не показной коммуникации с местным самоуправлением, либо в команде президента кто-то заинтересован в провоцировании противостояния между центральной и местной властью накануне выборов”.
К.Волох: “Наступним кроком по підготовці до місцевих виборів (в яких Філатов беззаперечно лідирує) буде відрядити до Дніпра Венедиктову. При новій владі всі потихеньку забули, що функції слідства прокуратура за Конституцією позбавлена” (стежать 80 397 осіб,  28 поширень).

Вибори мера Києва
І.Мосійчук: “В штабі “слуги” М. Тищенко прямо говорять, що він київський мажоритарник і піде на вибори в незалежності від рішень праймеріз. Дуже схоже, що Тищенко наобіцяв вже київському бізнесу скільки, що задньої вже немає”.
Діяльність ВРУ
І. Верещук (ПП “СН”): “Поява футбольної ТСК з питань будівництва футбольних міні-полів із самого початку виглядала “штучним” процесом. Це якась політична історія, яку немає сенсу продовжувати”.
ВРУ обрала членом комітету з питань свободи слова О. Санченка (фракція “СН”)
ВРУ постановила відкликати А. Костюха (фракція “СН”) з посади заступника голови Комітету з питань молоді і спорту та обрати його членом Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.
ВРУ підтримала в першому читанні проект закону №2694 щодо зобов'язання пішоходів носити вночі світловідбивачі. За порушення цього правила пропонується виписувати попередження або ж накладати штраф. Останні планується зібльшити законопроектом № 2697
https://twitter.com/verkhovna_rada/status/1268104492597358593?ref_src=twsrc%5Etfw
Закон про люстрацію
Черная лампа”: “Минюст разработал изменения в закон о люстрации. Создается “Комиссия по очищению власти”, которая займется проверкой участия конкретной персоны в преступлениях режима Януковича. Если вы сторонник “Голоса”, “ЕС”, “Самопомощи”, то это конец люстрации. Если вы симпатик ОПЗЖ и недофракций в парламенте – это восстановление справедливости. Дырявая правоохранительная и судебная система не довела люстрацию до логического завершения. Сил хватило только на Януковича и верхушку рядом с ним”. (4 708 підписників)
Критика Зеленського
В.Таран: “Зеленський несе персональну політичну відповідальність за призначення та діяльність Шмигаля, Авакова, Степанова та інших чиновників, а також за діяльність кожного депутата з монобільшості”.
 І.Геращенко: ““Єврорейська Солідарність” нагадує, що відповідальність за уряд Зеленського, в т ч Авакова, несе Зеленський”(стежать 134 462 особи, 53 поширень).

Критика влади. Місцеві вибори
Г. Лерос (“СН”): “Керівник ОП А. Єрмак, народний депутат фракції “СН” М. Тищенко та ексдепутат Київради Д. Комарницький причетні до корупції”.
Сьогодні о 9:00 у мене був брифінг у НАБУ, де я надав безпрецедентні докази топкорупції в місті Києві. Головою цього ОЗУ є А. Єрмак, його кум і наш колега по фракції та Д. Комарницький, “смотрящий” за Києвом, який спрямовує всі “потоки” через А. Єрмака і зосереджують ці кошти на місцеві вибори”
Місцеві вибори
О. Корнієнко (фракція “СН”): “Рада може розділити повноваження мера Києва і голови КМДА не раніше вересня. До закону подано майже 1000 правок, а у нардепів залишилось лише три пленарні тижні”
Щодо можливої відміни люстарції
Sergey Fursa: “В Украине такой сильный кадровый голод, что правительство планирует отменить люстрацию, причем как для людей Януковича, так и для комсомольцев и коммунистов.  С такими кадрами точно построим успешную Украину”(стежать 44 962 особи, 58 поширень).
Кадрова політика
Мінкульт запропонувало С. Літинського на посаду уповноваженого із захисту державної мови. Мінюст та КМУ ще не визначилися зі своїми кандидатурами на цю посаду.


Економічні аспекти національної безпеки

Енергетика
ДП “НАЕК “Енергоатом”: “3 червня 2020 року, енергоблок №6 Запорізької АЕС виведено в резерв у зв’язку з балансовими обмеженнями в енергосистемі”
ДТЕК вважає попередні висновки АМКУ щодо зловживань у Бурштинської ТЕС необґрунтованими та вбачає адміністративний тиск.  Розслідування АМКУ має ґрунтуватися на європейських принципах та правилах прозорості та законності.
Економіка
НБУ: “Затверджено єдині підходи до формування та використання QR-кодів для здійснення розрахунків (йдеться про кредитовий переказ).”
Україна”: “Європейський інвестиційний банк надасть Міністерству розвитку громад та територій України  300 мільйонів євро кредиту на енергоефективність”. (3 707 підписників)
Klymenko Time”: “МВФ не включил вопрос по кредиту Украине в повестку дня на ближайшее время. Следовательно, утверждение новой кредитной программы для Украины затягивается. Прогноз премьера Шмыгаля  - нерабочий”. (47 045 підписників)


Фінансування комітету М. Саакашвілі
Наблюдатель”: “Государственное управление делами: “В бюджете не предусмотрены деньги на функционирование “Исполнительного комитета Национального совета реформ”, которым руководит М. Саакашвили”.  (15 659 підписників)
ZIK.UA”: “В Держуправлінні справами зазначили, що видатки на забезпечення діяльності “Виконкому Нацради реформ” не планувались і не здійснювались. Цим займатиметься Офіс президента”. (3 257 підписників)

Справа “Північного потоку - 2”
Карточный Домик: Европа”: “Польское Управление по охране конкуренции и потребителей начало расследование против “Газпрома” и угрожает ему штрафом в размере 50 млн евро за отказ сотрудничать по делу о строительстве газопровода “Северный поток – 2”. (12 061 підписник)

Зовнішньополітичні аспекти національної безпеки

Справа МАУ
М. Мораді (Посол Ірану в Україні) під час зустрічі з заступником міністра закордонних справ України Є. Єніним заявив, що повідомлення в іранських ЗМІ про те, що Іран вирішив не віддавати Україні чорні скриньки літака “Міжнародних авіаліній України”, збитого в Ірані, не відповідають офіційній позиції Ірану.
МЗС України:  Посол Ірану запевнив, що  Україна розглядається Іраном в якості пріоритетної держави у контексті проведення розслідування та розшифрування “чорних скриньок” збитого літака.
Є.Єнін (заступник мінстра МЗС):  “Україна, як тільки отримає від Ірану чорні скриньки збитого в січні пасажирського літака МАУ, відправить їх на розшифровку до Франції, оскільки в України немає авторизованого компанією Boeing обладнання”
Асоціація з ЄС
Балтология”: “Вице-премьер Украины по вопросам евроинтеграции В. Пристайко полагает, что нужно пересмотреть Соглашение Украины об ассоциации с ЕС”. (1 233 підписникі)


Прикордонна безпека

Р. Донік: “Непонятные случаи, лучше замалчивать до тех пор, пока не выяснится настоящая картина.  Потому что похищение, это вообще решето в обороне”.
Р. Донік: “Именно Хомчак отдал распоряжение чтоб дезинформировали о факте ухода военнослужащего в Чонгаре. Не ожидали что россияне видео сольют”.

Ситуація в АР Крим

Резульатати кримінального провадження щодо “самооборони Криму”
 І. Поночовний (прокурор Автономної Республіки Крим): На цей момент ідентифіковано понад тисячу “самооборонівців” Криму, про підозру повідомлено 230, затримано близько 20.
Повідомлення ФСБ РФ про п'яного військового - фейк
Командування Десантно-штурмових військ ЗСУ: “Відеозапис ФСБ РФ про “незаконний перетин” адмінмежі з окупованим Кримом та “затримання” військовослужбовця 95-ї десантно-штурмової бригади Є. Добринського є нічим іншим, аніж черговим фейком РФ.
Посольство США в Україні заявило про занепокоєння у зв'язку з затриманням українського військовослужбовця російськими силами на суверенній території України та закликало РФ припинити незаконну окупацію Криму й агресію на Донбасі.

Політична ситуація в ЄС

Протести за права темношкірих
CNA: “У Парижі близько 20 тисяч людей солідарно з протетсами в США взяли участь в акції протесту присвячену пам'яті А. Траоре, вбитого під час арешту 2016 року. Між демонстрантами і поліцією сталися сутички”.
Военный обозреватель”: “Протесты под лозунгами “Black Lives Matter” проходят в ирландском Дублине”.

Політична ситуація в США

Судові справи проти Д. Трампа
Центр Демократії та Технологій”: “Подаємо до суду через указ президента США Д. Трампа про регулювання соціальних мереж”.

Надзвичайні події

Коронавірус
Ситуація в ЗСУ
КМС ЗСУ: “Станом на 03.06.2020 в ЗСУ на COVID–19 хворіє 124 осіб (без змін), одужало 115 (без змін), 4 (без змін) летальних випадки. На ізоляції (в т.ч. самоізоляція) 416 (–32) осіб. Кількість військовослужбовців у яких закінчується ізоляція найближчих три доби – 127 (– 10)”.
Ситуація в Україні та Світі
МОЗ: “Станом на 02.06.2020 в Україні 24 832 (+483) підтверджених випадків COVID–19, 727 летальні (+8), 10078 пацієнтів одужало (+362)”
Voice of Americe”: “Представниця ВООЗ М. Харріс заявила, що кількість нових випадків коронавірусу, які виявляють за добу, стійко скорочується в Західній Європі, проте спостерігається зростання їх чисельності в РФі Східній Європі”.
В.Кличко: “В столиці вже 3133 (+62, в т.ч. 10 медиків) підтверджених випадки COVID–19, госпіталізовано 13, одужало 756 (+38), 69 (без змін) летальних випадків”.
Ситуація на тимчасово окупованих територіях
Минздрав ЛНР”: ““По состоянию на 03.06.2020 всего 419 (без змін) зарегистрированных и подтвержденных случаев COVID–19 на территории “ЛНР”, выписано с полным выздоровлением и дважды отрицательным тестом 321 (+16) человек, летальных случаев – 7 (1)”.
“Минздрав ДНР”: По состоянию на 03.06.2020 зарегистрированных и подтвержденных случаев COVID–19 на территории ДНР – 580 (+27). На лечении – 411 пациентов (+22), выписаны – 148 человек (+4), летальных случаев – 21 (+1)”.

Комментариев нет:

Отправить комментарий