воскресенье, 30 сентября 2018 г.

Трендли. "Майдан" у Косово: президент Сербії збирається "на консультацію" до Путіна

У суботу, 29 вересня, десятки тисяч людей вийшли на вулиці столиці Косова – Приштини. Вони виступають проти можливого "обміну територіями" з Сербією, передає "Радіо Свобода".


Напередодні прибічники косовської партії "Самовизначення" тримали плакати та національні прапори сусідньої Албанії на центральній столичній площі Скандербеґ, скандуючи "Жодних торгів територіями країни!".


Як відомо, обурення людей викликали заяви сербського президента Хашима Тачі про "коригування кордону", яке має призвести до включення до складу Косова сербської долини Прешево. Там саме переважає албанське за національністю населення.


Косовські та сербські чиновники тривалий час обговорюють угоду, яка має визначити майбутнє регіонів, в яких зосереджені етнічні меншини. Зокрема, і долини Прешево та півночі Косова, де проживає чимало сербів.


В Євросоюзі єдності з цього питання немає. Низка чиновників у ЄС та США заявили, що підтримують обмін територіями. А от Німеччина та чимала кількість аналітиків попереджають: такий крок може відновити старі прикордонні й міжетнічні суперечності на Балканах.


Тим часом президент Сербії Александар Вучич запланував зустріч із російським президентом Володимиром Путіним. Під час розмови він планує обговорити з російським лідером ситуацію в Косово та Метохії, а також просити його про підтримку, передає ТСН з посиланням на RTS.


Зокрема, сербський лідер заявив: уже сповістив про складну ситуацію посла РФ, посла Сполучених Штатів та інших дипломатів.


"За два дні у мене буде зустріч із президентом Путіним, ми поговоримо про всі важливі питання для Сербії. Звичайно, пріоритетом буде ситуація в Косово і Метохії. Ми повідомимо президента Путіна про все, що відбувається, і будемо просити його підтримки на всіх міжнародних форумах, просити його ради, немає жодного сумніву", – зазначив Вучич.


На запитання журналістів, чи збирається президент Сербії просити в РФ військової допомоги, Вучич заявив, що зробить усе, щоб зберегти мир у регіоні.

https://www.5.ua/polityka/maidan-u-serbii-chomu-prezydent-krainy-zbyraietsia-na-konsultatsiiu-do-putina-178535.html

Комментариев нет:

Отправить комментарий