вторник, 31 июля 2018 г.

Лавринович заявив, що справа Єфремова ілюструє негативний стан реформованої судової системи

Судова реформа лише призвела до зменшення у суспільстві і без того мізерної довіри до суддів. Адже саме через ці зміни почався брак кадрів серед служителів феміди. До того ж саме ця переатестація і стала інструментом, який тримає їх на гачку.


Таку думку в ефірі проекту «HARD з Влащенко» на телеканалі ZIK висловив колишній Міністр юстиції України Олександр Лавринович.


Він переконаний: справа Олександра Єфремова – дуже точний індикатор, що ілюструє стан судової системи в Україні та принципи, «якими керується керівництво держави».


«Людина вже третій рік відбуває покарання нікому невідомо за що. Він ще не визнаний винним, а, як можемо бачити із прямих трансляцій судових засідань, понад дві третини свідків, що представляє сторона обвинувачення, кажуть, що не знають жодних обставин вини Єфремова. Ще частина називають конкретні прізвища в органах державної влади та правоохоронній системі, що причетні до подій, які інкримінують Єфремову», – заявив Лавринович.


Проте конкретних прізвищ, які нібито називали свідки, політик так і не міг пригадати. Однак зазначив, що це або керівник тогочасного відділу міліції, або ж СБУ.


«Я зараз не пам’ятаю, але там чітко було названо», – переконував він.


На його думку, в судовій реформі просто «поєднали непоєднувані речі», хоча були і «дуже правильні» моменти, зокрема ті, що стосуються структури судів.


«Свого часу мені не вдалось переконати жодного з президентів, з якими працював, прибрати четверту ланку в системі судоустрою. Зараз же це зроблено. Це позитивно. Однак притому винесли у прикінцевих положеннях необхідність, щоб усі судді України пройшли обов’язкову переатестацію для подальшої роботи», – наголосив політик.


На його думку, саме після таких рішень у судах почалась величезна проблема з кадрами.


Також він підкреслив: зменшення і без того незначної довіри суспільства до суддів відбулось саме через реформи: закон про очищення судової системи чи люстрацію.


«Передбачалось, що всі судді, які працювали у той час, коли в державі було ненависне керівництво, повинні пройти спеціальну комісію, яка б і визначила, чи можуть вони працювати і надалі. Переважна більшість українців уже знають, ким були ці екзаменатори та люстратори», – зазначив екс-міністр.


Саме тому, на його думку, і почалась руйнація судової системи. Мовляв, багато хто зі старих служителів феміди просто вирішилипіти, щоб не мати справи із «цими революціонерами».


До того ж він погодився із думкою, що ця переатестація суддів стала інструментом, який «тримає їх на гачку».


«Це очевидно, все це розпочалось із 2014 року і триває по сьогоднішній день. Уся перша ланка, практично усі суди першої інстанції ліквідовані», – зазначив політик.


Тоді як працівники цих інстанцій, за його словами, щоб перейти в інші суди, повинні «доводити свою лояльність».


Нагадаємо, у жовтні минулого року ВР ухвалила законопроект № 6232 «Про внесення змін до низки кодексів», який запускає судову реформу.


Відтак районні, міські, міжрайонні, господарські та апеляційні суди припиняють свою роботу у зв’язку з реорганізацією з дня опублікування у «Голосі України» повідомлення судді новоутвореного суду про початок його роботи.

https://zik.ua/news/2018/07/30/lavrynovych_zayavyv_shcho_sprava_yefremova_ilyustruie_negatyvnyy_stan_reformovanoi_1376447

Комментариев нет:

Отправить комментарий