пятница, 19 октября 2018 г.

#КиевСбилБоинг та #ОбамаЧМО. ВВС розповіло, якими хештегами російська "фабрика тролів" заполонила Twitter

Twitter оприлюднив архів з мільйонами дописів, фотографій, відео та назвав тисячі акаунтів, які було заблоковано за підозрою у втручанні у вибори у США. Опублікований архів охоплює період від 2013 по 2018 роки та включає 3841 акаунт, пов'язаний з проросійським "Агентством інтернет-досліджень", а також 770 акаунтів, дії яких були спрямовані на внутрішню політику Ірану. Загалом оприлюднено 10 мільйонів твітів, більше 2 мільйонів картинок, відео та іншого контенту.


Після того, як влада США почала розслідувати втручання Росії у президентські вибори 2016 року, Twitter видалив практично всі фальшиві аккаунти. Їхні власники представлялися звичайними американцями, росіянами і навіть українцями і намагалися нічим не видавати свою ангажованість, пише BBC.


Проте приналежність до "фабрики тролів" вдалося виявити за непрямими ознаками. Частина акаунтів була зареєстрована на російські номери телефонів, хоча публікації вони робили англійською.


Англомовні акаунти і твіти соцмережа раніше представила на слуханнях у Конгресі США. Нині настала черга російськомовного контенту тролів.


Аналіз твітів вже провели експерти Лабораторії цифрової криміналістики при Атлантичній раді - Twitter надав їм архів до офіційного оприлюднення. За словами одного з експертів Бена Німмо, російські тролі опинилися більш витонченими, ніж їхні іранські колеги.


"У кращих російських акаунтів були справжні особистості: вони спілкувалися з людьми, вони були кумедними, саркастичними, вони були гострими, вони здавалися справжніми людьми. У іранців немає особистості, тільки контент", - зазначив Німмо.


Більшу частину твітів російські тролі опублікували у 2014-2015 роки. Рекорд в 900 тис. твітів у другому кварталі 2014 року збігся із загостренням конфлікту на сході України.


17 липня 2014 року у небі над Донеччиною збили малазійський Boeing 777. Всі 298 осіб на борту загинули. За версією міжнародної слідчої групи, літак збили з ракетної установки "Бук", яка була завезена з території Росії. Інтернет-тролі від перших днів катастрофи звинувачували Україну. Їхніми зусиллями хештеги #КиевСбилБоинг, #ПровокацияКиева та #КиевСкажиПравду з'явилися у Twitter понад 22 тис. разів кожен.


Головним об'єктом вихваляння тролів весь цей час залишався президент Росії Володимир Путін. Його прізвище, а також похідні від нього слова тролі згадали 156,7 тис. разів протягом п'яти років. В їхніх твітах 1,6 тис. разів згадується прізвище губернатора Петербурга Георгія Полтавченко, 2,6 тис. разів - прізвище мера Москви Сергія Собяніна.


Крім того, російськомовні тролі найбільше критикували президента України Петра Порошенка - його згадали 52 тис. разів. Друге місце посів колишній президент США Барак Обама, його згадали 26 тис. разів. Обамі присвятили флешмоб #ЧеловекМешающийОбществу (також використовувався хештег #ОбамаЧМО).


Також тролі відрізнялися ненавистю до опозиціонера Олексія Навального і згадали його 14 тис. разів. У 2013 році вони запустили хештег #Антиманежка, коли прихильники опозиціонера розпочали акції протестів на Манежній площі у Москві.


З неполітичних хештегів російськомовних тролів виділяється #СтопЛГБТ (1 тисяча переглядів).


BBC також стверджує, що у цих архівах вдалося знайти твіти зі згадуванням відео, у якому чорношкірий чоловік, одягнений як американський солдат, розстрілює Коран. Відео, покликане дискредитувати американську армію, з'явилося в акаунтах тролів 86 разів, а пов'язаний з ним хештег #Слезы911 - 261 разів.


Показники тролів у Twitter не надто високі, відзначає Бен Німмо. Щодня у соцмережі з'являються сотні тисяч твітів російською мовою. Проте для вузького політизованого прошарку користувачів активність тролів більш вагома, ніж для аудиторії в цілому.


Як раніше повідомлялося, пов'язані з "Агентством інтернет-досліджень" акаунти у соцмережі були помічені не тільки у обговореннях навколо виборів, а, наприклад, у створенні дискусій навколо вакцинації - дії ботів були спрямовані на те, щоби викликати сумніви у користі вакцин у англомовного населення.


Нагадаємо, 3 квітня засновник і керівник Facebook Марк Цукерберг заявив, що соцмережа видалила більше 270 сторінок і облікових записів, пов'язаних з російською компанією "Агентство інтернет-досліджень". За його словами, видалення цих сторінок є важливим кроком для захисту від втручання у вибори в усьому світі.


США ввели санкції проти "кухаря Путіна" Пригожина та "фабрики тролів". Загалом у списку - 12 осіб, яких пов'язують з роботою "Агентства інтернет-досліджень". 

https://tsn.ua/svit/kievsbilboing-ta-obamachmo-vvs-rozpovilo-yakimi-heshtegami-rosiyska-fabrika-troliv-zapolonila-twitter-1235589.html

Комментариев нет:

Отправить комментарий