пятница, 31 мая 2019 г.

“ПРОТИРІЧЧЯ В ЗАКОНОДАВСТВІ”: МІН’ЮСТ МОЖЕ НЕ ДОПУСТИТИ ПАРТІЮ “СЛУГА НАРОДУ” НА ВИБОРИ В РАДУ Міністерство юстиції, яким керує Павло Петренко не хоче реєструвати за скороченою процедурою зміни в статуті партії “Слуга народу”.

Причина в тому, що до цих пір номінальний глава партії і вже перший заступник голови СБУ Іван Баканов не може підписувати партійні документи. І у Мін’юсту виникло закономірне питання: на якій підставі проводився з’їзд “Слуги народу” і проводився він взагалі насправді. Якщо підлеглі Петренко пустять реєстрацію змін партійного статуту за загальною процедурою, то “Слуга народу” не встигне провести з’їзд 8 червня і висунути своїх кандидатів на позачергові вибори Ради – і партія президента виявиться поза стінами нового парламенту.
Про цю колізію розповіли джерела, близькі до штабу партії “Слуга народу”, пише Стартко, з посиланням на КиевВласть.
За словами одного з джерел, коли юристи партії “Слуга народу” принесли до Мін’юсту документи на перереєстрацію глави партії – з Івана Баканова на Дмитра Разумкова – чиновники міністерства стали в позу і захотіли побачити всі документи на проведення партійного з’їзду, підписані головою партії Баканова.
“Але таких документів немає, тому що Зеленський занадто поспішив з призначенням Баканова першим заступником голови СБУ – і Баканов за законом втратив право такого підпису”, – стверджує джерело .
новости, новини, Україна, Украина, влада, власть, політика, политика, Толстая политика, thickpolicy.mediaІван Баканов
Відзначимо, що президент Володимир Зеленський своїм указом №316/2019 призначив Івана Баканова першим заступником голови СБУ 22 травня. А з’їзд “Слуги народу”, на якому новим головою партії був обраний Дмитро Разумков, відбувся через п’ять днів – 27 травня. Тобто виникла колізія – перший заступник голови СБУ досі є офіційним лідером політичної сили, що вступає в протиріччя з чинним законодавством.
“Більш того, в Мін’юсті наполягають на повному реєстраційному циклі, який займе не менше місяця – з повною перевіркою документів і, можливо, запитами на територіальні об’єднання” Слуги народу “, – сказало джерело.
Це означає, що мінімум 15 обласних організацій будуть повинні надати Мін’юсту протоколи своїх регіональних з’їздів про делегування людей на всепартійний з’їзд – з іменними списками учасників обласних з’їздів.
“Чи проходили такі з’їзди в областях – питання риторичне. Звідки у Мін’юсту може виникнути сумнів: а чи був насправді з’їзд “Слуги народу” 27 травня або це було чергове шоу? “, – відзначило джерело.
Друге джерело пояснив, що навіть якщо Мін’юст поміняє свою думку і запустить внесення змін до статуту “Слуги народу”, то це займе не менше двох тижнів.
новости, новини, Україна, Украина, влада, власть, політика, политика, Толстая политика, thickpolicy.mediaДмитро Разумков
“До 8 червня, на який анонсований з’їзд партії з висунення кандидатів в депутати на мажоритарних округах та затвердження списку, Мін’юст все одно не встигне. Але, за моїми даними, підлеглі Петренко поспішати не збираються. Отже – мінімум місяць “, – поділився співрозмовник.
Якщо Мін’юст реєструватиме зміни не менше місяця, то “Слуга народу” взагалі не встигне провести з’їзд – і партія президента Володимира Зеленського не зможе брати участь у позачергових виборах Ради, які указом глави держави призначені на 21 липня.
Тому, зараз юристи “Слуги народу” і Зеленського шукають вихід з глухого кута, куди “їх загнали поспіх і юридичні проколи”.
“Можна припустити гіпотетично, що Андрій Богдан (глава Адміністрації президента, колишній адвокат, в тому числі, Ігоря Коломойського) і, скажімо, якийсь Андрій Портнов (колишній заступник голови АП Віктора Януковича, юрист, який нещодавно повернувся в Україну) знайдуть інструменти тиску на Петренко. Або, припустимо, включиться “вашингтонський обком”. Але це буде поза законна процедура – і це рано чи пізно поставлять Зеленському, який обіцяв українцям життя за новими правилами, а сам діє так само, як всі його попередники “, – підкреслив співрозмовник.
Він також додав, що, можливо, в ситуацію з Мін’юстом втрутиться міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. “Але з цього приводу поки немає ніякої інформації. Та й все сумніваються, що Аваков буде так відверто грати на користь нового президента. Йому і так все добре “, – запевнив співрозмовник.
А перше джерело додало, що деякі фахівці в оточенні Зеленського вже боязко говорять, що, напевно, указ про розпуск Ради доведеться скасувати. “Але це важко уявити, тому що відкликати такий указ – на старті розписатися у власному безсиллі”, – зазначив співрозмовник.

Комментариев нет:

Отправить комментарий