среда, 26 сентября 2018 г.

Генасамблея ООН: головні заяви Трампа та перші зустрічі Порошенка – включення з Нью-Йорка (Відео)

У Нью-Йорку стартували основні дебати Генеральної асамблеї ООН за участі глав держав та урядів. Упродовж трьох днів обговорюватимуть глобальні виклики сьогодення. Українську делегацію очолює Президент Петро Порошенко, він виступатиме лише завтра. Відкрив дебати генсек ООН Антоніу Гуттереш. А одним із перших виступив Президент США Дональд Трамп. У Нью-Йорку перебуває і спеціальний кореспондент "5 каналу" Ірина Герасимова.


Дебати Генеральної асамблеї ООН розпочалися закликом до миру з вуст Антоніу Гуттереша. Він наголосив на необхідності об'єднуватися, щоб протистояти загрозам сьогодення. Також закликав сильні демократичні країни – підтримати слабші.


"Колишній генеральний секретар ООН Коффі Аннан казав: "У нас в усіх спільна доля. І ми зможемо її витримати, якщо разом дивитимемося їй у вічі. Ось для чого нам потрібна Організація Об'єднаних Націй". А я хочу додати, що наше майбутнє полягає в солідарності. Ми повинні відбудувати втрачену довіру, відновити спільні багатосторонні проекти й забезпечити гідність усім і кожному", – зазначив генеральний секретар ООН.


Одним із перших виступив і Дональд Трамп. У майже 40-хвилинній промові він жодного разу не згадав Україну (на відміну від минулого року), розкритикував Іран, закликавши демократичний світ бойкотувати цю країну, і згадав Російську Федерацію – в контексті газової співпраці з Німеччиною. А саме – заявив, що якщо ФРН і надалі дозволятиме Росії будувати "Північний потік-2", то вона буде повністю залежною від Кремля.


Загалом, промову американського лідера важко назвати критичною – ані слова про агресію РФ, про її дії в Сирії чи на Донбасі.


Як і генсек ООН, закликав до миру та об'єднання: "Я не раз повторював, що Організація Об'єднаних Націй має величезний потенціал. Лише тоді, коли кожен із нас виконуватиме свої обов'язки та робитиме належний внесок, ми зможемо реалізувати найвищі прагнення ООН. Нам слід гарантувати мир без страху, надію без відчаю та безпеку без вибачень. Єдине питання, яке коли-небудь мало значення, – це який світ ми залишимо нашим дітям у спадок".


Щодо програми офіційної делегації України, яку очолює Петро Порошенко. Після виступу Трампа розпочалися щільні зустрічі з керівниками інших країн. Президент вже зустрівся із колегою зі Словаччини, переговорив із Президентом Європейської Ради Дональдом Туском. Увечері відбудеться сесія з питань миротворчості, на якій український лідер розповідатиме про агресію РФ.

https://www.5.ua/polityka/henasambleia-oon-holovni-zaiavy-trampa-ta-pershi-zustrichi-poroshenka-vkliuchennia-z-niuyorka-178242.html

Комментариев нет:

Отправить комментарий