четверг, 26 апреля 2018 г.

Експерт: Матіос і Луценко порушують принцип презумпції невинуватості

На більшості українських телеканалах, які належать олігархам, тема підозрюваних у корупції подається із порушенням принципу презумпції невинуватості, що вигідно владі.


Таку думку висловив засновник «Statewatch», експерт Реанімаційного пакету реформ Олександр Леменов в ефірі проекту «Гра Z вогнем» на телеканалі ZIK.


Експерт зазначив, що через порушення вищих посадових осіб довелося звернутися до Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів (КДКП). Ця комісія безпосередньо займається застосуванням дисциплінарних стягнень для прокурорів, які тим чи іншим чином порушили дисциплінарні норми.


«І щодо генерального прокурора України Луценка, і щодо головного військового прокурора Матіоса ми направляли скарги через недотримання ними принципу презумпції невинуватості.


Зокрема, вони показують фотографії, демонструють паспорти, і говорять такі фрази, мовляв, «так закінчилася 20-річна кар’єра корупціонера», або ж «суддя-хабарник закінчив свою кар’єру», – підкреслив Олександр Леменов.


Натомість у формулюваннях НАБУ, на думку експерта, немає таких суб’єктивних обвинувачувальних суджень.


«Якщо порівнювати ГПУ і НАБУ, то потрібно говорити про всі аспекти їхньої роботи. Зокрема НАБУ не визначала народного депутата Розенблата корупціонером, і до судового вироку нічого подібного не скаже»,– певен експерт Реанімаційного пакету реформ.


Натомість, зауважує Леменов, той контекст, в межах якого тема підозрюваних у корупції демонструється в медіа – це зовсім інша справа.


«Хочу зауважити на тому, щоб усі пам’ятали, кому належить більшість медіаресурсів в Україні. Зокрема, майже всіма телеканалами володіють олігархи, які так чи інакше афільовані до влади.


Відповідно, у цих ЗМІ створюють так інформаційні ярлики, які вигідні у певний момент для влади», – пояснив Олександр Леменов.

https://zik.ua/news/2018/04/25/ekspert_matios_i_lutsenko_porushuyut_pryntsyp_prezumptsii_nevynuvatosti_1312681

Комментариев нет:

Отправить комментарий