понедельник, 26 ноября 2018 г.

Бутусов: Законодавство в частині воєнного стану – якась радянська калька, його потрібно змінювати

Те, що було записано у Конституції та законі про воєнний стан, зроблено за якоюсь радянською калькою без врахування реалій війни та рівня розвитку держави, які значно змінились з радянських часів. Тому необхідне швидке вдосконалення законодавства про воєнний стан.


Таку думку в ефірі телеканалу ZIK висловив журналіст Юрій Бутусов.


Він наголосив, що не думає, мовляв, Україна взагалі має щось робити, аби не допускати протистояння з РФ. Найперше вона повинна робити все для захисту своїх державних інтересів.


«А державні інтереси України вимагають, щоб прохід до Азовського моря був вільним. Тому жодних сумнівів, чи потрібно туди було йти нашим катерам у мене немає», – наголосив журналіст.


Також він висловив переконання, що дипломатичний тиск, який на Російську Федерацію сьогодні здійснює керівництво України, є «цілком достатнім».


«На зовнішньополітичному дипломатичному фронті України домоглась значних успіхів. Ми маємо достатньо серйозну дипломатичну підтримку в усьому світі. Я сподіваюсь, що зараз ці здобутки, напрацьовані в дипломатії за 5 років, дозволять нам отримати значні переваги», – каже Юрій Бутусов.


Натомість трагічні події в Азовському морі у військовому плані є поразкою, що повинна призвести до певних висновків та аналізу.


«Ми визнаємо нашу слабкість. Але коли вона у нас є, це не означає, що потрібно здаватись. Це не означає, що ми повинні дозволяти Росії чинити що завгодно з нашими військовими частинами і нашими підрозділами. Тому під час війни поважають тих, хто чинить спротив. І наш обов’язок – чинити спротив під час нападу агресора», – наголосив головний редактор видання Цензор.нет.


Окрім цього він висловив думку, що військовий стан у тому вигляді, в якому він прописаний в Конституції України – це абсолютно нереалістична ситуація, яка має бути виправленою.


«Воєнний стан має бути визначений в Конституції та відповідному законі таким чином, аби відповідати сучасному української держави та суспільства. Те, що було там записано, зроблено за якоюсь радянською калькою без врахування реалій війни та рівня розвитку держави, які значно змінились з радянських часів», – підкреслив експерт.


Тому, каже той, необхідне швидке вдосконалення законодавства про воєнний стан. Мовляв, воно має бути більш гнучким.


«Не можна позбавляти країну виборів та місцевих адміністрацій. Ці механізми мають діяти, але відповідно до умов локальної війни, яку ми фактично ведемо», – пояснив Бутусов.


Нагадаємо, станом на 22.20, за оперативною інформацією російським спецназом захоплено малий броньований артилерійський катер «Бердянськ» і рейсовий буксир «Яни Капу», які буксируються.


Малий броньований артилерійський катер «Нікополь» заблокований та слідує у супроводі окупантів. 6 українських військовослужбовців зазнали поранення.


Як вже повідомлялося, російський спецназ захопив три військові українські кораблі в Азовському морі.


Станом на 20:28, після виходу з 12-мильної зони катери Прикордонної Служби ФСБ РФ відкрили вогонь по корабельній групі Військово-Морських Сил ЗС України.


Раніше повідомлялося, що станом на 19-00 25 листопада після початку руху на вихід корабельної групи ВМС ЗС України з Керченської протоки російські кораблі та катери розпочали переслідування та в ультимативній формі вимагають зупинитися під загрозою застосування зброї.


Командувач Військово-морських сил України Ігор Воронченко оцінивобстановку біля Керченської протоки як «складну й напружену», але запевнив, що на українських бронетанкових катерах панує бойова готовність.


Як повідомлялося, російський корабель «Дон» пішов на таран українського рейдового буксира «Яни Капу». Воронченко зауважив, що буксир таранили не один раз, а двічі. Крім того, представники російських ВМС близько 15 разів на небезпечну відстань наближалися до українських суден. Командувач ВМС назвав це «типовою провокацією з боку Росії».


До провокацій, за словами адмірала, вдавалися і вертольоти Ка-52, які ВМС раніше зафіксувало над своїми суднами.


На питання, чи мали українські катери змогу застосовувати зброю у відповідь на провокацію з боку російських суден, командувач відповів, що ВМС «буде чітко використовувати всі норми морського міжнародного права».


У зв’язку з агресією РФ у Чорному морі весь склад Військово-морських сил України підняли по тривозі.


У понеділок на позачерговому засіданні ВРУ розгляне питання запровадження воєнного стану.

https://zik.ua/news/2018/11/26/butusov_zakonodavstvo_v_chastyni_voiennogo_stanu__yakas_radyanska_kalka_1455835

Комментариев нет:

Отправить комментарий