понедельник, 26 августа 2019 г.

Команді Зеленського треба зменшувати не лише кількість комітетів у Раді, а й кількість міністерств у Кабміні З відкритих джерел Олександр Гончаров Засновник «Київського фондового центру»

Важливо розуміти, що якщо на провладну партію "Слуга народу" всі інші парламентські партії хочуть скинути 100-відсоткову відповідальність, навіть не пропонуючи своїх кандидатів у міністри, команда Володимира Зеленського буде змушена істотно скорочувати повноваження державних органів, зменшувати кількість контрольованих ними процесів, а самі держструктури будуть радикально реформовані.
На це піде щонайменше пару років. Це буде для партії "Слуга народу" перепочинок. І хоча в усьому світі ідеї лібералізму останнім часом зазнають творчого переосмислення, судячи з усього, в українській провладній партії залишаються на позиціях лібертаріанських ідей скорочення втручання держави в життя громадян.

До того ж у команді Володимира Зеленського добре розуміють, що велику політику визначає велика економіка. Так, час для політичних сигналів минув, настав час для Володимира Зеленського самостійно ухвалювати найбільш важливі соціально-економічні рішення. 

Й ось тепер подивимося, який шлях при проведенні кардинальних реформ оберуть президент України та його парламентська фракція у Верховній Раді?
А що ми сьогодні бачимо? Наприклад, Давид Арахамія 21 серпня так спокійно заявив журналістам: "Коли я дзвоню представникам інших партій і кажу: "Ви можете надати свій список для шорт-листа нормальних кандидатів на міністрів?" – вони кажуть: "А ми хочемо, щоб ви несли відповідальність – ми не дамо". Це продержавна позиція чи чисто політична спекуляція? Я не хочу імена говорити, але я кажу: якщо є така позиція – нехай вони всі йдуть лісом".

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ

Думаю, що скоро такі оцінки стихнуть. Ну а команда Володимира Зеленського, яка чудово володіє піаром, за активної підтримки США, Ізраїлю та ЄС буде ці перші два роки енергійно використовувати і практично всюди демонструвати найбільш виграшні досягнення своїх перших реформ.
А от з дійсним розвитком українських ринків – тут все значно складніше, і питання це творче. Взяти хоча б такий факт: невже саме президент Володимир Зеленський так позитивно вплинув на український фінансовий ринок і конкретно на керівництво Національного банку України?
Адже те, що 21 серпня заявив заступник голови НБУ Дмитро Сологуб, сприймалося б у період президентства Петра Порошенка нездійсненною мрією нашого народу і сприймалося б на українських ринках просто як фантастика.
Судіть самі, виявляється, тепер за президента Зеленського в НБУ усвідомили, що проблем з погашенням зовнішніх боргів до кінця 2019 року не виникне, навіть якщо в цей період не буде нової програми з Міжнародним валютним фондом. Експерти в легкому позитивному шоці від таких хороших новин.
"У порівнянні з минулим роком ситуація набагато краща. Зараз на рахунках уряду понад два мільярди доларів і десятки мільярдів гривень", – сказав Дмитро Сологуб.
Враховуючи, що тільки ледачий не лаяв минулу владу за безмежну корупцію, наплювацьке ставлення до проблем пересічних українців і кричущу некомпетентність, - скорочення втручання держави в життя громадян і жорстоке покарання корупціонерів буде сприйматися більшістю населення досить позитивно.
Ось і все. Тому, як кажуть у середовищі підприємців, якщо проблеми не мають очевидного рішення, то, найімовірніше, буде неочевидне. Ну, і тепер всі проблеми природно зваляться на одного Володимира Зеленського.
Знову ж виклики, з якими після 29 серпня зіткнуться нардепи партії "Слуга народу" 9-го скликання, також будуть більш масштабними і болючими. Плюс ключова проблема нової влади – це врегулювання збройного конфлікту на Донбасі і відновлення торговельно-економічних зв'язків.
Початок в такому надзвичайно складному процесі врегулювання – це плід довгих роздумів та розуміння загальнодержавних цілей, завдань і можливостей.
Але насамперед потрібні кардинальні ліберальні реформи у соціально-економічному житті, які якраз і повинні знищити неефективні економічні і суспільні відносини, ті, які годували корумпованих топ-чиновників, й, отже, треба здійснювати ці перетворення за трьома головними напрямками:
по-перше, рішучі зміни в сфері державного управління з одночасним зниженням ролі чиновництва;
по-друге, роздержавлення української економіки, її максимальна лібералізація і масштабна велика приватизація;
по-третє, зміна старого управлінського й адміністративного апарату, опора - на молоді професійні кадри.
Радикальним чином треба зменшувати не тільки кількість комітетів у Верховній Раді 9-го скликання, а і кількість міністерств і відомств у Кабміні, а в держустановах провести скорочення персоналу від 20 до 30%, поставивши їх у жорсткі рамки щодо планування своєї діяльності і за часом реагування на запити бізнесу та населення.
Ну і, звичайно, від нових складів уряду і Ради ми чекаємо проголошення основних принципів ліберальної економіки України та основних обмежень, переступати які держава ні в якому разі не буде.
Отже, чи зможе все це реалізувати на практиці провладна партія "Слуга народу"? Не факт. Але надія залишається.
Олександр Гончаров
Редакція може не погоджуватися з думкою автора. Якщо ви хочете написати в рубрику "Думка", ознайомтеся з правилами публікацій і пишіть на blog@112.ua.

Комментариев нет:

Отправить комментарий