понедельник, 24 декабря 2018 г.

Генсек ОБСЄ в інтервʼю розповів, чи може Європа визнати Крим російським і назвав «проблемні місця» на Донбасі. Головні тези

Генеральний секретар ОБСЄ Томас Гремингер в інтерв'ю німецькому виданню Neue Osnabrücker Zeitung розповів, як ситуація на Донбасі впливає на глобальну безпеку Європи, як може загостритися конфлікт між Україною і Росією, а також розповів, чи може Євросоюз визнати Крим російським. Про що ще говорив Гремингер переказуємо в п'яти тезах.


Донбас та загострення конфлікту між Україною і Росією


«У мене є побоювання, що може виникнути ланцюгова реакція. Там, де у них виникають окремі осередки, де спалахує полум'я, коли-небудь, по волі чи мимоволі, відбудеться ескалація. З окремих осередків вогню може розгорітися величезний пожежа», — вважає Гремингер.


На його думку, небезпечними точками служать аннексированный Крим, лінія розмежування на Донбасі, а також наростаюча напруженість у Азовському регіоні.


«Це дуже складна ситуація [...] Вона вписується в більш широку картину українсько-російських відносин з низкою інших питань: законопроект про мову й освіту, прагнення до незалежності Української Православної Церкви, невирішені проблеми окупованого Криму, незаконні вибори у двох "республіках" повстанців і ситуація уздовж лінії зіткнення на Донбасі. Знову і знову відбуваються провокації з обох сторін. Завжди ми бачимо — ситуація застійна, або вона повільно розгойдується».


Як уникнути деескалації


«Першим гарним деескалаціоним жестом може стати те, що Росія звільнить 24 затриманих моряків і віддасть три конфіскованих кораблі. Росія і Україна повинні нарешті відійти від логіки "ти мені, я тобі"».


Роль переговорів в «нормандському форматі»


«Ми зробили досить послідовні політичні послання Сергію Ловрову (глава МЗС РФ). Але він явно мав вказівку не йти на поступки. Я також хотів би, щоб знову був дан політичний імпульс з боку так званої "нормандської четвірки" (Німеччина, Франція, Україна та Росія). Але на жаль, зараз ми далекі від цього».


Гремингер додав, що не очікує серйозних результатів у мирних переговорах в осяжному майбутньому, оскільки «політична воля для примирення просто відсутній».


Чи може Європа визнати Крим російським


«Коли ми в ОБСЄ обговорюємо ситуацію в Україні, ми завжди говоримо не тільки про кризу всередині країни, але і навколо неї. Якщо ми говоримо про Україну, то ми маємо на увазі і Крим. Є проблематика невизнаних республік у Східній Україні, але є і кримська проблематика. В кінцевому підсумку, для обох проблем повинно знайтися рішення... [...] Це вимагає готовності обох сторін конфлікту, це все що я можу сказати з даного питання».


Загрози безпеки в Європі та недовіру між союзниками


«В цілому, ситуація з безпекою в Європі викликає занепокоєння, оскільки існує напружена обстановка і непередбачуваність дієвих осіб в такій мірі, якої у нас не було десятиліттями. Існує абсолютна недовіра між ключовими гравцями у євроатлантичної безпеці, тобто Росією і США, а також іншими західними державами. Наші спостерігачі фіксують все більше і більше порушень. Авіація над Балтикою або кораблі в Прибалтиці наближаються на небезпечну відстань, майже стикаються. Такі військові ризики повинні бути зведені до мінімуму, за рахунок використання інструментів ОБСЄ, дипломатії і форумів, а також контактів між військовими».


Президент Росії Володимир Путін заявив, що ситуація з українськими моряками в Керченській протоці була «політичною провокацією», розрахованої на підняття рейтингів перед виборами президента.Сенатори США Рон Джонсон, Річард Дурбін і 39 їхніх колег винесли резолюцію, що закликає до багатонаціональної операції для вільного судноплавства у Чорному морі та скасування будівництва газопроводу «Північного потоку-2» у відповідь на агресію Росії в Керченській протоці і Азовському морі.Україна запросить ОБСЄ та інші міжнародні організації для супроводу кораблів, які будуть перетинати Керченську протоку. Секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що Україна і далі буде відправляти кораблі через Керченську протоку.

https://thebabel.com.ua/articles/23523-gensek-obsye-v-interv-yu-rozpoviv-chi-mozhe-yevropa-viznati-krim-rosiyskim-i-nazvav-problemni-miscya-na-donbasi-golovni-tezi

Комментариев нет:

Отправить комментарий