среда, 30 января 2019 г.

Офіційна заява Грузинської Церкви щодо української автокефалії: потрібно припинити шантаж та образи ВСІ НОВИНИ 30 СІЧНЯ 2019 

ГПЦ демонструє втомленість від конфлікту між Фанаром та РПЦ


На офіційному сайті Грузинської православної церкви оприлюднено заяву патріархії від 29.01.2019 р.

Хоча формально ГПЦ залишається нейтральною та всіляко утримується від оголошення своєї остаточної позиції з питання надання томосу про автокефалію Українській церкві, остання заява містить меседжі, в яких можна побачити певне незадоволення патріархії протистоянням між Константинополем та Москвою.

Тези заяви такі.

Томос призвів до світських та богословських дискусій (тобто, не розколу).


Протистояння відбувається між двома сторонами (очевидно, маються на увазі Вселенський патріархат та РПЦ), кожна з яких вважає себе правою та захищає свою позицію усіма можливими засобами.


Обидві сторони не можуть утриматись від взаємних образливих заяв, шантажу та принижень.


Головне тепер - не допускати скороспішних дій з непередбачуваними наслідками та усіма силами зберегти всеправославну єдність.


Необхідно створити мирне середовище, засноване на справедливості.


Отже, як бачимо, грузинська патріархія уникла підтримки РПЦ, засудила образи та шантаж в українському питанні та закликала до мирного його вирішення у дусі справедливості, всіляко зберігаючи всеправославну єдність.

Проте образи та шантаж лунають лише з боку РПЦ, всеправославну єдність руйнує лише Московський патріархат, розірвавши канонічні стосунки з Константинополем та підбурюючи до того ж інші помісні церквиСаме ця церква не бажає вирішити проблему українського багаторічного розколу в дусі миру та справедливості.

Таким чином, ГПЦ фактично заявила, що конфлікт через Україну - справа двох конкретних церков, і не треба втягувати в протистояння усі інші непричетні до цього помісні церкви, наполягаючи на всеправославному соборі.

Цікаво, що ця заява пролунала на тлі візиту до Тбілісі колишнього патріаршого екзарха в Україні митрополита Гальського Емануїла, який мав зустрітись з патріархом Ілією ІІ.


https://cerkvarium.org/novyny/pomistni-tserkvy/ofitsijna-zayava-gruzinskoji-tserkvi-shchodo-ukrajinskoji-avtokefaliji-potribno-pripiniti-shantazh-ta-obrazi.html

Комментариев нет:

Отправить комментарий