воскресенье, 14 июля 2019 г.

мережа КонкретикаКонкретика - це портал про українську економіку, "економічні дива", податки та лібертаріанські принципи.

Крах Титана. Южмаш від гегемона до тотального знищення.

Можна поздоровити чиновників з новим досягненням, на Южмаші, який вже 30 років у комі, бастують робітники, бо їм 5 місяців не виплачують зарплату, через остаточну деградацію колись могутнього підприємства.

Коли ви обираєте між «більшим злом та меншим злом», результат від цього не міняється, бо зло є зло.

Проте, не будемо про вибори, а краще розглянемо історію зникаючого Южмашу, який скоро стане археологією, бо бананові країни не літають у космос.

В чому велич Южмашу? Головне його досягнення, це створення ефективних рішень у сфері оборони. Зокрема, до того моменту коли Кравчук та Кучма здали ядерну зброю (порахували, що дорого, бо мали інші плани на власність держави, а не через вимогу США) Южмаш створив/реалізував всесвітньо відому міжконтинентальну балістичну ракету РС-20 «Сатана» і ряд інших топових ракет.
Однак, якщо закрити очі на оборонку, бо все ж таки вона створювалася під потреби СРСР, який мав відповідний масштаб, то Южмаш займався розробкою рішень і для космосу: ступені ракет, конструкції, космічні компоненти, ціла лінійка ракет «Зеніт», компоненти для літаків та ряд інших розробок.

Що залишилось? Залишилась радянська ракета Зеніт, яка через свою дешеву ціну цікавить країни, які починають свої кроки в космічній галузі. Її використовують/використовували для запуску супутників, але не можливо говорити, що в неї є доля ринку. Весною 2019 року прийшло інфо, що РФ (S7 - їх приватна космічна компанія) відмовилось від ракет Зеніт, тому замовлення на 12 штук - скасоване. За 30 років, компанія так і не відійшла від РФ, бо ігнорувала реалії ринку.
Однак, нещодавно підписаний договір з Канадою на виробництво/розробку ракети «Циклон-4М», правда поки не зрозуміло чи вдалося Южмашу знайти для цієї ракети двигун. Цей контракт може ще трошки підтримати підприємство, але лише морально, бо обєми там маленькі, як для Титана.
Ну і специфічна частина, це те, що завод стратегічного рівня випускає – тролейбуси, бо замовлень на ракети майже немає….

Чому Южмаш буде остаточно ліквідований? Головна причина в тому, що після отримання незалежності колишня партійна еліта займалася тим, що дірібанила власність народу, про це можна почитати більше детально за цим хештегом #податок_на_приватизацію. (ви дізнаєтесь, як за копійки продавали топові підприємства). В результаті, сталися такі речі:

🧩 завод такого масштабу не може бути державною власністю в ринковій системі, бо це стимулює прояви корупційних елементів (постійні скандали з директорами).
🧩 відсутність стратегії по інтеграції заводу в ринкові відносини. Тобто ніхто навіть не думав, що таке підприємство треба переорієнтувати на Захід (тоді ЄС починав свою космічну програму).
🧩 криві менеджерські кадри, які були здатні працювати лише в плановій економіці (тобто вони не вміли презентувати виробництво та боротись за контракти на ринку). Класичним прикладом таких геніїв є Кучма (головне досягнення – падіння ВВП протягом 10 років), який раніше очолював завод.
🧩 суттєве просідання в якості персоналу через втрату інтересу України (чиновників) до наукового прогресу.

Таких факторів безліч, але найголовніший це те, що замість того, щоб інтегрувати Южмаш в ринок шляхом поступового підходу до приватизації, держава просто вважала, що цей завод буде тягнути на собі РФ. Бо він був складовою ланцюга космічної індустрії СРСР, тому наші "генії" вважали, що він точно продовжить працювати на тому ж рівні. Однак після розвалу, замовлення не просто впали, а обвалилися, а РФ не потрібні конкуренти (як і іншим космічним державам).

Втрата незалежності стається тоді, коли економіка з індустріальної стає банановою. Бо саме промисловість та наука створює ВВП і гарантує обороноздатність держави!


https://t.me/Konkretyka/440

Комментариев нет:

Отправить комментарий