среда, 28 марта 2018 г.

П’ять місяців на одну декларацію: НАЗК перевірило Дубневича, але мовчить про подробиці

Як і передбачалось, у НАЗК досі не спромоглися завершити повну перевірку декларації Богдана Дубневича та оприлюднити її результати. Процедура ревізії зайняла вже понад п’ять місяців і кінця-краю їй не видно. Спочатку її довго оголошували, потім проводили відведені законом 60 днів, згодом продовжили ще на місяць. А тепер, врешті, повідомили, що завершили, але ще «здійснюють заходи щодо підготовки проекту рішення», які «потребують, в окремих випадках, значного часу». А поки будь-які результати оприлюднювати відмовляються.


Про це стало відомо з листа, який ІА ZIK отримав у відповідь на інформаційний запит.


У ньому нагадують, що повну перевірку декларації Богдана Дубневича розпочато ще 17 листопада 2017 року за на підставі повідомлення про корупцію журналістів ZIK від 24 жовтня 2017.


«Станом на 16.03.2018 у Національному агентстві стосовно зазначеної декларації:


проведено повну перевірку цієї декларації;


здійснюються заходи щодо підготовки проекту рішення про результати здійснення повної перевірки зазначеної декларації, який буде розглянуто на засіданні Національного агентства у встановленому порядку».


Далі зазначено, що навіть п’ять місяців не є достатнім терміном для оприлюднення результатів, навіть вже проведеної перевірки, які, виявляється, також потребують значного часу:


«Зазначаємо, що Порядком не визначено термін щодо підготовки проекту рішення про результати, у рамках якого здійснюється, крім іншого, аналіз отриманої інформації, формування мотивувальної частини рішення, що потребує, в окремих випадках, значного часу».


А до того в Агентстві мовчать про будь-які висновки перевірки, навіть для тих, хто звертався з повідомленням про корупцію, яке, як виявилось, має конкретні підстави.


«Зважаючи на викладене, до прийняття рішення про результати здійснення повної перевірки декларації за 2016 рік, поданої Дубневичем Б. В., Національне агентство відмовляє у наданні інформації щодо результатів цієї перевірки до прийняття відповідного рішення Національного агентства».


Таким чином НАЗК вкотре підтвердило своє реноме вкрай повільного і критично неефективного органу.


Як вже описувалось у попередньому матеріалі ІА ZIK на цю тему, у НАЗК так і не «освоїли» систему автоматичної електронної перевірки усіх реєстрів, яка могла б значно спростити та пришвидшити процес. Відповідно, якщо повна перевірка кожної декларації займає щонайменше 90 днів, то про яку оперативність та результативність роботи може йтись?


До того ж, можна припустити, що об’єкти перевірки (у даному випадку Богдан Дубневич) також будуть старатися всіляко затягнути та ускладнювати процес ревізії та отримання її висновків.


Нагадаємо, що перевірка НАЗК була розпочата, опираючись на повідомлення про корупцію, яке надійшло від журналістів ІА ZIK. Стосувалося воно скандального закладу «Панська чарка» (ТОВ «Глинянська Вежа»), яке перебуває у співвласності Тетяни Дубневич, але не було внесено у декларацію її чоловіка, народного депутата Богдана Дубневича. Що можна вважати порушенням правил декларування доходів осіб, уповноважених на виконання функцій держави.


Ресторан «Панська чарка» став відомим після того, як у ньому у жовтні 2017 року отруїлось близько 30 людей. Причиною отруєння став золотистий стафілокок. Розслідування щодо інциденту триває досі.


Аналітична група ІА ZIK

https://zik.ua/news/2018/03/28/pyat_misyatsiv_na_odnu_deklaratsiyu_nazk_perevirylo_dubnevycha_ale_movchyt_pro_1294199

Комментариев нет:

Отправить комментарий