четверг, 26 июля 2018 г.

Тренд тут все є Декларація про Крим: США підтвердили, що відкидають російську анексію

Сполучені Штати Америки офіційно проголосили політику, яка підтверджує, що Вашингтон відкидає претензії Росії на анексію українського Криму. Державний секретар Майк Помпео звинуватив Москву в намаганні «підірвати фундаментальний міжнародний принцип, якого дотримуються демократичні країни».


Заява Майка Помпео, оприлюднена 25 липня напередодні його запланованого свідчення в комітеті з міжнародних відносин Сенату, з’явилася після недавніх суперечливих заяв президента Дональда Трампа і представників його адміністрації навколо можливості того, чи не готується Вашингтон змінити на протилежну політику щодо Криму, яка діє від самого захоплення півострова Росією 2014 року.


Сполучені Штати підтверджують як свою політику відмову визнати претензії Кремля на суверенітет над територією, захопленою силою на порушення міжнародного права


«Сполучені Штати підтверджують як свою політику відмову визнати претензії Кремля на суверенітет над територією, захопленою силою на порушення міжнародного права», – мовиться в заяві Помпео, що має назву «Декларація щодо Криму».


«Спільно з союзниками, партнерами і міжнародною спільнотою Сполучені Штати відкидають спробу анексії Криму Росією і обіцяють дотримуватися цієї політики, доки не буде відновлена територіальна цілісність України», – наголошено в документі.


У ньому також мовиться, що США закликають Росію поважати «принципи, яких, як вона давно твердить, вона дотримується, і закінчити свою окупацію Криму».


Пізніше, вже виступаючи в сенатському комітеті, Майк Помпео заявив, що ніякого послаблення санкцій щодо Москви, які США наклали після спроби анексії Криму, не буде, «доки Москва не поверне контроль над Кримом Україні».


Сполучені Штати відкидають спробу анексії Криму Росією і обіцяють дотримуватися цієї політики, доки не буде відновлена територіальна цілісність України


Наразі не ясно, які наслідки потягне за собою ця декларація. Але в ній Помпео згадав «Декларацію Веллса» 1940 року. Та заява, яку проголосив на той час виконувач обов’язків держсекретаря Самнер Веллс, виклала рішення США не визнавати анексію Радянським Союзом трьох держав Балтії: Естонії, Латвії і Литви. Та політика проіснувала півстоліття, переживши й сам Радянський Союз.


Невизнання анексії Криму було також політикою попередньої адміністрації президента Барака Обами, але заява Майка Помпео є вочевидь прагненням нинішньої адміністрації чітко з’ясувати своє ставлення до анексії після недавньої дипломатичної плутанини.


Заспокоїти стривоженість щодо позиції США


Президент Дональд Трамп, відповідаючи 29 червня на запитання журналістів, чи дійсно він може покласти край давньому спротиву Вашингтона проти анексії Криму, сказав: «Маємо побачити». Схоже він відповів і на запитання, чи не може він розглянути скасування санкцій США щодо Росії: «Побачимо, що зробить Росія».


Ці заяви викликали стривоженість у Європі, а в першу чергу в Україні, що Трамп може змінити політику США на протилежну і по суті визнати перше значне територіальне захоплення в Європі після Другої світової війни.


Але пізніше Дональд Трамп наполягав, що «жоден президент США не був твердішим щодо Росії», посеред критики щодо того, що на саміті з президентом Росії Володимиром Путіним він був занадто м’яким і не приділив належної уваги діям Москви – таким, як втручання в американські вибори чи агресивні дії в Україні, Сирії та інших місцях.


Є можливість розвернути негативний перебіг наших відносин. Інакше адміністрація продовжить накладати на Росію суворі санкції у відповідь на її згубні дії


І Помпео, виступаючи в сенатському комітеті, заявив, що нещодавній саміт Трампа з Путіним у Хельсінкі і продовження діалогу між двома президентами є саме в інтересах США. За його словами, Трамп «твердо вважає, що зараз настав час для прямого спілкування в наших відносинах, щоб дати чітко знати президентові Путіну, що є можливість розвернути негативний перебіг наших відносин». Але при цьому Помпео наголосив: «Інакше адміністрація продовжить накладати на Росію суворі санкції у відповідь на її згубні дії».


«Ми не можемо досягти поступу з питань, що викликають взаємну стурбованість, якщо не будемо говорити про них», – сказав держсекретар. При цьому він згадав такі питання конкретно: це Україна, боротьба проти тероризму, становище в Сирії, безпека Ізраїлю і «згубна діяльність» Ірану.


«У Хельсінкі ми намагалися з’ясувати, чи зацікавлена Москва в поліпшенні відносин, але дали чітко знати, що м’яч на полі Росії. Ми захистили засадничі стратегічні інтереси Америки в Сирії і Україні, і я особисто дав чітко знати росіянам, що за втручання в наші демократичні процеси настануть серйозні наслідки», – сказав Помпео.


Він, серед іншого, також додав, що після саміту Трампа з Путіним політика США щодо санкцій стосовно Росії залишилася «цілком незмінною».


Реакції в Києві, на Заході – і на Північному Сході


Декларація щодо Криму Майка Помпео відразу викликала реакції і в Україні, і серед її західних союзників – і в Росії. Ось лише невелика добірка.


Президент України Петро Порошенко:


Міністерство закордонних справ України (український текст унизу):


Міністр закордонних справ України Павло Клімкін:


Спеціальний представник Державного департаменту США у справах України Курт Волкер: «Помічник держсекретаря Весс Мітчелл обговорив декларацію держсекретаря Помпео щодо невизнання анексії Криму з Мустафою Джемілєвим (уповноваженим президента України у справах кримськотатарського народу – ред.), який порушив питання про жахливе становище з правами людини під російською окупацією і закликав міжнародну спільноту зробити ще більше»


Директор Української служби «Голосу Америки» Мирослава Гонгадзе:


Голова комітету в закордонних справах Верховної Ради України Ганна Гопко:


Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович, який перебуває з візитом у Вашингтоні: «Ми повністю підтримуємо декларацію щодо Криму, оголошену сьогодні держсекретарем Помпео, в якій США відкидають спробу анексії Криму Росією»


Міністерство закордонних справ Польщі: його заява майже повторює заяву Майка Помпео, згадуючи замість Декларації Веллса Будапештський меморандум про безпекові гарантії Україні і засудження анексії Криму з боку Європейської ради. Також у заяві Польщі згадано про порушення прав людини у Криму. Варшава теж закликала Росію поважати міжнародне право і закінчити окупацію Криму і Севастополя, а країни-члени ООН закликані не визнавати незаконної поведінки Росії і виконувати резолюцію Генеральної асамблеї ООН про це.


Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус: «Рішуче вітаємо декларацію державного секретаря США Помпео про невизнання анексію Криму Росією. Це твердий голос солідарності з Україною, яка продовжує потерпати від агресії Росії. Союзники єдині в підтримці України»


Міністр закордонних справ Латвії Едґарс Рінкевичс: «Латвія вітає сильну і чітку заяву держсекретаря Помпео, яка підтвердила політику невизнання США незаконної анексії Криму Росією. Міжнародне право і справедливість мають узяти гору. Приємно побачити згадку про Декларацію Веллса 1940 року» – і хештег «Крим – це Україна»


Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас щодо Криму: «Анексія суперечила міжнародному праву. Ми будемо чітко заявляти про це знову і знову. Ми не будемо готові, скільки б це не тривало, повернутися до звичного порядку денного» (у відносинах із Росією)


Міністерство закордонних справ Великої Британії: Лондон повторює рішучу заяву США про спротив незаконній анексії Криму Росією; «позиція Великої Британії чітка: ми засуджуємо постійні порушення Росією міжнародного права, Крим є територією України, ми твердо віддані підтримці суверенітету і територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах». Окремо висловлене глибоке занепокоєння становищем із правами людини у Криму. «Знову закликаємо Росії звільнити всіх українських політичних в’язнів, утримуваних у Криму і в Росії, і дозволити безперешкодний доступ міжнародних правозахисних спостережних органів на півострів»


Речниця Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова (подаємо без перекладу):


Над матеріалом працювали: Mark Najarian і Сергій Драчук

https://www.radiosvoboda.org/a/29390766.html

Комментариев нет:

Отправить комментарий