вторник, 29 ноября 2016 г.

Провалений бенефіс. Навіщо Кремль відпустив Януковича на допит

25 листопада президента-втікача Віктора Януковича мали допитати як свідка у справі розстрілу учасників Євромайдану. Допит мав відбутися у форматі конференц-зв'язку у Святошинському суді Києва, Януковича для цього доставили до залу районного суду Ростова-на-Дону.

Проте засідання перенесли на понеділок, 28 листопада. Таке рішення було ухвалене у зв'язку з нездатністю доставити обвинувачених "беркутівців" до залу суду в Києві.

Читайте також: Крихти інформації після допиту Януковича будуть використані - представник майданівців

Близько 30 активістів з прапорами "Правого сектору" й організації "Вільні люди" заблокували їхній виїзд із СІЗО. Вони тримали у руках плакати з написами "Вбивць Небесної сотні за ґрати", "Кров Небесної сотні на ваших руках" і "Вбивці - в'язницю".

Під час засідання Янукович спробував виступити з політичною заявою, однак це заборонив робити київський суддя. Президент-утікач заявив, що вимагає доставити обвинувачених на засідання і врешті решт погодився прибути на засідання 28 листопада.

Тим не менш того дня Янукович скористався нагодою висказатися і провів прес-конференцію.

Зокрема, він пояснив, чому не підписав угоду про асоціацію з ЄС на саміті у Вільнюсі у листопаді 2013 року. Янукович заявив, що українців дезінформували і насправді він тоді відмовився підписувати угоду про зону вільної торгівлі з ЄС, а не про асоціацію. Проте насправді на Вільнюському саміті планувалося підписання обох угод. Крім того, є документ - наказ тодішнього прем'єра Миколи Азарова від 21 листопада 2013 року, перший пункт якого виглядає так: "Призупинити процес підготовки до укладання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їх державами - членами, з іншої сторони".

Читайте також: 25 років до безвізу. Тернистий шлях від незалежності до останнього саміту Україна-ЄС

Також колишній гарант підтвердив, що просив Путіна ввести війська на Донбас і застосувати їх проти Збройних сил України, які боролися з проросійськими бойовиками. Янукович навіть подякував тим, хто зараз фінансує "ЛРН" і "ДНР". А найбільшою своєю помилкою під час Революції Гідності він вважає нестачу сміливості для застосування армії для розгону Євромайдану.

Трохи дивною на цьому фоні виглядає заява колишнього гаранта про те, що відокремлення Криму - "це погано". Хоча, зважаючи на українську аудиторію, на яку працював колишній гарант, іншого про Крим він сказати просто не міг.

Більш детально про виступ Януковича читайте у матеріалі: Прохання до Путіна ввести війська і подяка спонсорам терористів: про що говорив Янукович у Ростові

Під час судового засідання 28 листопада, яке нарешті вдалося організувати, Янукович мав би пролити світло на те, хто віддавав злочинні накази під час Революції Гідності.

Проте колишній гарант заявив:

- у смертях під час протестів винні "усі лідери Майдану" та "радикали, які маніпулювали людьми на Майдані";

- до розгону студентів 30 листопада 2013 року "можливо мав причетність" колишній голова АПСергій Льовочкін, та й узагалі це була провокація, мовляв, студентів там були одиниці;

- криваві дії "Беркуту" вранці 20 лютого 2014 року на Інститутській взагалі стали для Януковича "повною несподіванкою", мовляв, правоохоронці стріляли, бо "захищалися";

- щодо наказу застосувати зброю в центрі Києва: "Я не міг таких наказів давати";

- обстріл учасників протесту начебто вівся з будівель, підконтрольних опозиції.

Читайте також: Янукович розповів, що робив у день кривавих розстрілів на Майдані

Примітно, що на багато запитань прокурора та адвокатів Янукович відповідав, що не пам'ятає, не знає або й взагалі зачитував заздалегідь підготовлену інформацію з папірця. Наприклад, про криваві події 18 лютого 2014 року та про видачу зброї правоохоронцям. Про численні розмови з Віктором Медведчуком та Володимиром Путінимнапередодні та під час загострення у лютому Янукович також "не пам'ятав".

Справа про розстріл 48 українців на Інститутській у Святошинському суді слухається вже півтора року. Щоб допитати Януковича у цій справі, Міністерство юстиції надсилало документи до Росії двічі, оскільки після першого запиту частина документів зникла. Тільки нещодавно, 22 листопада, стало відомо, що Росія надала дозвіл на допит Януковича. Проте й допитували його як свідка, хоча б мали – як обвинуваченого.

Читайте також: Янукович звинуватив Фірташа і Льовочкіна в руйнуванні "стабільності" в Україні

До речі, сьогодні генпрокурор Юрій Луценко оголосив Януковичу підозру у державній зраді та пособництві владі РФ в окупації Криму. Цей виступ отримав різнополюсні оцінки. Адже з одного боку, в українців не виникає жодних сумнівів у тому, що Янукович винний. Проте з правової точки зору до Луценка може з‘явитися чимало запитань, адже обвинувачення у держзраді стосується 1 березня 2014 року, коли Януковича вже було офіційно усунуто від влади.

Експерти сходяться у думці, що Янукович є маріонеткою Кремля. Тож постає запитання - з якою метою його знову витягли на світло і чому саме зараз. У мережі циркулювала думка, що начебто Путін має плани на повернення Януковича до влади в Україні, проте політологи мають сумніви щодо цього сценарію, зазначаючи, що допит мав на меті скоріше звинуватити нинішню владу у подіях на Майдані та спровокувати дестабілізацію.
Тарас Березовець, політтехнолог:

- Сьогодні Віктор Янукович потрапив у пастку Генеральної прокуратури України. Він збирався озвучити обвинувачення на адресу керівництва України, зокрема Арсенія Яценюка, Олександра Турчинова, Петра Порошенка, у розв'язанні війни з Росією і трагічних подіях на Майдані, але спіч Януковича був фактично зірваний. Він виглядав набагато гірше, ніж під час прес-конференції в п'ятницю, коли для нього були створені комфортні умови і він відповідав на підготовлені запитання в основному російської преси.

Сьогодні Янукович отримав шах і мат з боку Юрія Луценка, який озвучив йому підозру і передав її на всі відомі адреси. І дійсно, Янукович поплив сьогодні: відмовився повідомити свою адресу, на більшість запитань прокурора відповідав "не пам'ятаю", "не знаю", "треба уточнити". Тобто жодних конкретних відповідей він не дав, обмежившись казками про кримчанина, якого примушували їсти товчене скло, вбили, а потім він дивом воскрес і свідчив про злочини. Тобто те саме алкоголічне марення, яке він озвучував у п'ятницю.

Янукович перебуває в стані зміненої свідомості. Це помітно. За три роки з його психікою відбулися незворотні зміни. Він і до цього був не зовсім нормальною людиною, а зараз він вже глибоко хворий психологічно. Інакше пояснити ці фантазії неможливо.

Тому сьогодні бенефіс Януковича не стався. Він збився з ритму, озвучував невпопад те, що було прописано його кремлівськими кураторами. Сьогодні він виглядав ще гірше і більш непереконливо, ніж зазвичай.

Я не вірю в теорію, що Путін планує повернення Януковича до влади в Україні. Путін не дурна людина, він прекрасно розуміє, що це неможливо ні сьогодні, ні завтра. Це було зроблено для того, щоб спробувати дестабілізувати ситуацію в Україні ззовні, оскільки зсередини не вийшло, відкинути тінь на нинішню українську владу і посіяти сумніви в тому, що вони чесно прийшли до влади у 2014 році.

Павло Кругляковський, політичний консультант:

- Янукович у цій історії однозначно не самостійна фігура. Він зачитував спеціально підготовлені меседжі. В цілому, все що відбувалося - як з російської, так і з української сторони - дуже важко оцінювати з правової точки зору. По-перше, незрозуміло, які будуть правові наслідки, як можна буде розцінювати і використовувати потім свідчення Януковича, оскільки він майже нічого не сказав корисного для суду.

По-друге, Янукович пішов улюбленим шляхом Кремля, яким той користувався, коли наприклад, відмовлявся від своїх "відпускників" на Донбасі. Сьогодні Янукович теж фактично відмовився від "Беркуту", який за його словами діяв на власний розсуд.

А ось з пропагандистською точки зору, тут є свої вигоди. Точно стає зрозуміло, що Янукович жодним чином не може повернуться в українську політику, його вже не сприймають як адекватного політика. Українській владі і зовсім варто періодично показувати його по телевізору для закріплення ефекту. Це демонструє навіть краще за безвіз, що як би важко нам не було, ми рухаємося у правильному напрямку і повертатися не варто.

Основна мета цього виступу для Кремля - включитися у процес розхитування ситуації в країні, оскільки основний меседж Януковича був про причетність чинної влади до смертей на Майдані.

Якраз після такого виступу стає ясно, що повернення Януковича до влади в Україні неможливо. Янукович виглядає настільки неадекватно, що український виборець його вже не сприймає.

Водночас українська правова позиція під час допиту теж виглядала слабо. Луценко у перерві намагався зачитати підозру і посилався на документ - звернення до Путіна ввести війська в Україну. Цього документу в Луценка немає, але на ньому він будує свої звинувачення. Тож це скоріше політичні кроки, аніж правові. Так генеральний прокурор точно не має діяти, якщо хоче домогтися успіху в справі.

http://tsn.ua/politika/provaleniy-benefis-navischo-kreml-vidpustiv-yanukovicha-na-dopit-815225.html

Комментариев нет:

Отправить комментарий