суббота, 28 октября 2017 г.

Дарка Олифер

На завершення сьогоднішньої роботи в Мінську.

Врегулювання комплексу безпекових питань залишається обов'язковою умовою для подальшої імплементації всього пакету Мінських угод. В цьому контексті повернення до лінії розмежування, встановленої Меморандумом від 19 вересня 2014 року, так само є питанням безпеки і потребує вирішення. Відповідно до цього Меморандуму Дебальцево повинно перебувати під контролем України; вздовж неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону слід створити зони безпеки; район населених пунктів Саханка, Новоазовськ, Кумачово, Кальміуське має бути вільним від тяжкого озброєння.

Як в рамках безпекової підгрупи, так і на засіданні ТКГ українська сторона висловила обурення черговим фактом агресії та обмеження свободи стосовно СММ ОБСЄ: 25 жовтня НЗФ ОРДО погрожували представникам місії важким кулеметом. Ми наполягаємо на цілковитому і безперешкодному доступі СММ ОБСЄ до всієї території ОРДЛО, включно із непідконтрольною частиною українсько-російського кордону.

В рамках гуманітарної підгрупи українська сторона вчергове передала ОРДЛО свої пропозиції щодо звільнення заручників. Вже найближчими днями координатор підгрупи від ОБСЄ Тоні Фріш вирушить до ОРЛО, де відвідає заручників і перевірить умови їхнього утримання. Ми  сподіваємося, що ця поїздка дозволить зрушити з місця процес звільнення людей.

Всупереч дорученню лідерів країн Нормандської четвірки та домовленостям Тристоронньої контрактної групи, в ОРЛО триває саботаж роботи КПВВ «Золоте», його черговий запуск  був зірваний 20 жовтня 2017 року з боку ОРЛО. Українська сторона виконала всі свої зобов'язання в цьому питанні і закликає РФ вплинути на ОРЛО задля виконання їхньої частини зобов'язань.

Скасування указу президента РФ щодо визнання документів, виданих нелегітимною владою ОРДЛО; відмова від експропріації української власності та від запровадження рубльової зони на теренах ОРДЛО і дезавуація заяв щодо встановлення т.з. «кордону» - такими є принципові питання, що мають стояти на порядку денному політичної підгрупи. Крім того, українська сторона ставить питання створення окремої робочої підгрупи щодо непідконтрольної Україні ділянки українсько-російського кордону. На засіданні ТКГ українська сторона висловила занепокоєння нещодавною заявою президента РФ, зроблену ним на Валдайському форумі, щодо того, що російська сторона не збирається передавати Україні контроль над відповідною ділянкою кордону.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1466938573426240&id=100003303334245

Комментариев нет:

Отправить комментарий