понедельник, 22 октября 2018 г.

Армія України не має чіткої межі, яку повинна обороняти на Азовському морі, – Борис Бабін


ПОЛІТИКА

Армія України не має чіткої межі, яку повинна обороняти на Азовському морі, – Борис Бабін

Вчора 21 жовтня о 21:41Zik

На сьогодні у нас не має чіткої межі, яку ми маємо обороняти на Азові. Це головне! Військові мають чітко знати, де є межа, яку не мають перетинати росіяни.

Про це в ефірі програми FACE 2 FACE з Тетяною Даниленко на телеканалі ZIK заявив постійний представник Президента України в Автономній Республіці Крим Борис Бабін.

Гість програми, коментуючи загострення ситуації в Азовському морі, зазначив, що угода між Україною та РФ про заходи щодо забезпечення безпеки мореплавства в Азовському морі та Керченській протоці, яка була підписана 2003-го року, є невдалою.

«В умовах «Тузлинського конфлікту» Україна змушено і під тиском пішла на ці угоди. Росіяни отримали те, що вони хотіли, але те, що обіцяли – не виконали. Це стандартна російська практика. Тому сьогодні я би не «носився» з цією угодою, як з якимось священним писанням», – підкреслив Борис Бабін.

Водночас він зазначив, що позиція керівника МЗС щодо того, що на Азові є територіальне море, є правильною.

«Думаю, що це абсолютно тверезий підхід, що на сьогодні ми маємо певні угоди. Можливо, певний час вони діяли, чи діятимуть, але, чи будуть вони діяти завжди? Тому друге ключове питання: а що будемо робити ми, коли ці угоди вже не діятимуть. Де-факто вони вже не діють. А де-юре? Що будемо робити ми наступного дня, коли Україна денонсує цю угоду? Я зараз не кажу, потрібно, чи не потрібно. Я моделюю, чи готові ми до того, що буде завтра»,– зауважив Бабін і додав, що в України є багато внутрішніх питань, які потрібно вирішити.

За його словами, потрібно офіційно перекласти на українську мову і оприлюднити Конвенцію ООН з морського права, до якої Україна приєдналася ще 1994-го року. Потрібно визначити і вихідні лінії на Азові, від яких потрібно рахувати морські простори.

«Я не знаю жодного акту, яким би вони були визначені»,– акцентував постпред Президента в АР Крим.

Борис Бабін додав, що також необхідно прийняти закон про внутрішні води, територіальне море і прилеглу зону.

«З перших днів, коли слово «Азов» з’явилося в медіа, я журналістам казав, що ми не можемо просто денонсувати угоди. Спочатку ми мамо ухвалити закон, щоб не утворився правовий вакуум»,– наголосив Бабін і повідомив, що такий закон визначений указом Президента, як необхідний, і передбачений рішенням РНБО.

Борис Бабін вважає, що у цьому питанні держава має комплексний і вірний підхід.

Водночас гість програми зазначив, що Україна має посилювати військове угрупування в Азовському морі. За його словами, також важливо визначити чітку межу, яку треба обороняти на Азові.

«Це головне! Військові мають чітко знати, де є межа, яку не мають перетинати росіяни. У нас на Азові ніколи не було військових. Але сьогодні, коли вони там є, вони повинні мати чітку межу. І якщо росіянин її перетинає, необхідно відкривати вогонь на знищення. Якщо у нас буде така межа, з росіянами буде простіше вести дискусію»,– пояснив Борис Бабін.

Нагадаємо, що протягом кількох місяців Росія затримує кораблі, які прямували в порти Бердянська й Маріуполя. Задля того, аби нейтралізувати російську загрозу, Україна вирішила створити до кінця року в Бердянську військову базу ВМС.

Також Росія спробувала здійснити провокацію на Азовському морі. Катер РФ небезпечно маневрував біля українських кораблів. Натомість екіпажі двох українських катерів не допустили росіян до кораблів.


https://zik.ua/news/2018/10/21/armiya_ukrainy_ne_maie_chitkoi_mezhi_yaku_povynna_oboronyaty_na_azovskomu_mori_1431183

Комментариев нет:

Отправить комментарий