понедельник, 26 февраля 2018 г.

Від Фінлядії до Канади. Які країни погодилися направити миротворців ООН на Донбас

Низка країн погодилась направити миротворців ООН на Донбасу. Зокрема, у Німеччині заявили, що візьмуть "активну участь" у разі можливого оголошення миротворчої операції, президент Білорусі Аляксандр Лукашенка також готовий направити миротворців, подібну позицію висловив і президент Фінляндії Саулі Нійністьо.


зібрав інформацію про країни, які заявили про готовність брати участь у миротворчій операції ООН на сході України.


Фінляндія


Саулі Нійністьо


Президент Фінляндії Саулі Нійністьо на Мюнхенській конференції з безпеки заявив, що його країна повинна взяти участь у миротворчій місії ООН на Донбасі.


Нііністьо наголосив, що конфлікт на сході України є найсерйознішою проблемою в Європі і, якщо є можливість її вирішити, то Фінляндія повинна взяти в цьому участь.


Згідно з повідомленням, раніше колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен запропонував, щоб миротворчий контингент був зібраний з країн, які не є членами НАТО. Расмуссен безпосередньо назвав Фінляндію, Швецію та Австрію.


Німеччина 


Ганс-Петер Бартельс


У Німеччині уповноважений Бундестагу з питань збройних сил Ганс-Петер Бартельс заявив, що його країна візьме "активну участь" у разі можливого оголошення миротворчої операції під егідою ООН на сході України. Він додав, що розраховує на участь німецьких військових у майбутній миротворчій місії ООН на Донбасі. Про це пише видання Redaktionsnetzwerk Deutschland.


За словами Бартельса, Німеччина візьме "активну участь" у разі можливого оголошення миротворчої операції під егідою ООН на Донбасі. Водночас він посилався на текст угоди між консерваторами з ХДС/ХСС та соціал-демократами щодо формування нової "великої коаліції", де можлива миротворча місія ООН на Донбасі розглядається як шлях до миру в цьому регіоні.


Крім того, німецька партія Зелених також підтримала можливу участь німецьких миротворців у місії ООН на Донбасі.


Одна, за його словами, для того, щоби миротворча місія стала реальністю, потрібно ще багато роботи.


"Необхідно переконатися, що вона дійсно гарантуватиме суверенітет України. Але Канада завжди була і залишиться вашим надійним партнером. Ми маємо переконатися, що враховуються інтереси України. Але вважаю, що  миротворчу операцію треба провести", — зауважив канадський міністр.


Білорусь


Аляксандр Лукашенка


Президент Білорусі Аляксандр Лукашенка також заявив, що його країна готова відправити миротворців на Донбас, однак при домовленості між президентом України Петром Порошенком та російським президентом Владіміром Путіним. Він підкреслив, що якби Білорусі доручили зіграти якусь роль у врегулюванні конфлікту в Україні, вона б виконувала все необхідне, не займаючи чиюсь позицію.


Лукашенка зазначив, що ще в перший рік конфлікту Білорусь направила свої пропозиції, як його можна врегулювати. Однак високопоставлені чиновники з Брюсселя в той час не прийняли їх.


При цьому голова МЗС Білорусі Володимир Макєй і спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер обговорили введення білоруського миротворчого контингенту до зони конфлікту на Донбасі за умови згоди усіх зацікавлених сторін. Макєй зазначив, що Білорусь "підтверджує готовність ввести білоруський миротворчий контингент до зони конфлікту в Україні".


Однак згодом у МЗС України пояснили, що Білорусь не має брати участі в миротворчій місії ООН на Донбасі, адже вона є членом Організації Договору про колективну безпеку. Заступниця міністра закордонних справ України Олена Зеркаль також відзначила, що дискусія щодо питання способу та місця розгортання місії триває вже певний час.

http://tyzhden.ua/News/209994

Комментариев нет:

Отправить комментарий