воскресенье, 27 января 2019 г.

Додати до Тренда У незалежній державі має бути й автокефальна церква, - патріарх Болгарський Неофіт підтримав ПЦУ Додати до тренда


 



Вчора завершилося чергове засідання Синоду Болгарської православної церкви, де тема визнання Православної церкви України була основною.

Як інформує Цензор.НЕТ, про це повідомляє "Церкваріум" із посиланням на болгарський портал "Фактор".
Видання зазначає, що прихильники трьох завзятих русофілів - митрополитів Гавриїла Ловчанського, Іоанна Варненського і Данила Відінського - провели перед будівлею Синоду акцію на підтримку позиції Московського патріархату із закликом засудити дії патріарха Варфоломія.
До промосковського угруповання у Синоді приєдналися митрополити Іоаникій Слівенський, Антоній Західноєвропейський, Серафим Неврокопський і Григорій Врачанський, які подали прохання патріарху і Синоду підтримати позицію РПЦ та її філії в Україні, територіальну цілісність Московського патріархату, зокрема і поза межами Російської Федерації, а також оголосити Вселенського патріарха єретиком.
Однак завдяки позиції патріарха Болгарського Неофіта, який у день своїх іменин обіцяв розглянути питання визнання ПЦУ на останньому засіданні Синоду, прохання митрополитів-русофілів було передано на розгляд канонічної комісії.
"Патріарх Неофіт, на відміну від свого сербського колеги, вважає, що у незалежній державі має бути і автокефальна церква. У Синоді його підтримали наступні митрополити: США, Канади та Австралії Йосип, Великотирновський Григорій, Плевенський Ігнатій, Пловдівський Микола, Доростольський Амвросій, Русенський Наум і Старозагорський Кипріян. Отже, незважаючи на збільшення промосковської партії, вона так і не набрала більшості (7 проти 8, включно з патріархом)", - йдеться в матеріалі.
Напередодні засідання до патріарха і Синоду з відкритими листами і зверненнями виступило кілька суспільно-політичних організацій. Зокрема, найстаріша демократична політична організація Болгарії (Болгарський землеробський народний союз) попросила визнати Православну церкву України, тоді як Національний рух "Русофіли", з одного боку, просив знайти Синод канонічне вирішення українського питання, а з іншого – ухвалити рішення, "відповідне братнім почуттям болгарського і російського народів".
Нагадаємо, 15 грудня на Об'єднавчому соборі предстоятелем Української помісної православної церкви обрали митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія, представника Української православної церкви Київського патріархату.
Тоді ж почався перехід парафій УПЦ МП у ПЦУ. В інтернеті навіть створили інтерактивну карту таких переходів. Предстоятель Православної церкви України (ПЦУ) митрополит Київський і всієї України Епіфаній заявив, що всі віряни в Україні мають добровільно обирати свій релігійний центр.
6 січня 2019 року в церкві Святого Георгія в резиденції Вселенського патріархату в Константинополі під час святкової літургії за участю Патріарха Варфоломія предстоятелю Православної церкви України Епіфанію вручили Томос про автокефалію української церкви.
9 січня в Константинополі члени Синоду Вселенського патріархату підписали Томос про автокефалію української церкви.
https://censor.net.ua/ua/news/3108402/u_nezalejniyi_derjavi_maye_buty_yi_avtokefalna_tserkva_patriarh_bolgarskyyi_neofit_pidtrymav_ptsu

Комментариев нет:

Отправить комментарий