вторник, 25 июня 2019 г.

Референдуми не на часі, — соціологи вказали, де погляди українців розходяться

оціологи провели опитування серед українців щодо того, чи підтримують вони вступ до НАТО. Дослідження показало, що настрої суттєво відрізняються за територіальними ознаками: на заході, півночі та в центрі більшість людей підтримує курс на НАТО, схід та сівдень — проти. Тому зараз проводити референдум на цю тему доволі небезпечно.
Про це під час пресконференції на тему «Моніторинг електоральниї орієнтацій», яку транслював телеканал ZIK, заявив директор центру «Соціальний моніторинг» Володимир Барабаш.
«Ми, соціологи, задавали українцям питання: «Як би ви проголосували, якщо б зараз проходив референдум щодо вступу України в НАТО? Чи має Україна отримати позаблоковий статус?». Приблизно 49 відсотків проголосували «за» вступ у НАТО, позаблоковий статус підтримало 23 відсотки. 28 процентів українців сказали, що не знають, не брали б участь у референдумі», — каже експерт.
Директор центру «Соціальний моніторинг» Володимир Барабаш звертає увагу на регіональний поділ респондентів.
«За вступ в НАТО найбільше проголосувала західна Україна — 74 відсотки, центр — 53, північ — 54. Картина на сході, Донбасі і півдні зовсім інша. Тут надають перевагу закріпленню позаблокового статусу України», — наголошує експерт.
Володимир Барабаш розповідає, що є і певні вікові відмінності щодо ставлення до НАТО.
«Найбільше вступ до НАТО підтримує молодь. Однак, щиро кажучи, відсоток людей, який виступив «за» цей керунок, є у всіх вікових категоріях», — зазначає експерт.
Директор центру «Соціальний моніторинг», резюмуючи, заявив, що необхідно провести детальну роз’яснювальну роботу щодо напрямку України до ЄС і НАТО в східних і південних областях.
«Мабуть, потрібно провести роз’яснювальну роботу стосовно вступу України у НАТО, ЄС на Сході, Донбасі та Півдні. Необхідно значно посилювати інформацію про це», — коментує експерт.
Голова правління Українського інституту соціальних досліджень імені Яременка Ольга Балакірєва наголошує:
«Дивлячись на результати опитувань, я вважаю, що політикам треба розуміти: проведення референдумів є не на часі! Сьогодні суспільство має думку, що розколює його, залежно від регіону, територіальних особливостей. Нині не можна навіть лобіювати проведення референдуму», — підкреслює експерт.
Нагадаємо, Володимир Зеленський заявив, що вступ України до НАТО відбудеться тільки після референдуму.https://uazmi.org/news/post/fthlcW8h7p57d85jVgmOgA

Комментариев нет:

Отправить комментарий