четверг, 27 июня 2019 г.

Томаш Фіала заявив про загрозу відтоку інвестицій з України за призначення Зеленським людей з орбіти Коломойського 22.05.2019

Інвестори негативно відреагували на перші призначення президента Володимира Зеленського, а подальші призначення на високі посади людей з кола бізнесмена Ігоря Коломойського можуть спричинити відтік інвестицій з України.
Таку думку висловив президент Європейської бізнес-асоціації та голова інвесткомпанії Dragon Capital Томаш Фіала.
«На жаль, інвестори — з реакцій на єврооблігації і на українську гривню — відреагували на ось ці перші призначення негативно. Перша реакція негативна», — сказав він на форумі «Відповідальність, довіру, інклюзивність: бачення реформ завтрашнього дня. Пропозиції громадянського суспільства».
Подальші призначення співтовариство інвесторів також оцінить як сигнал, додав Фіала.
«Чим більше буде серед призначень людей з орбіти Коломойського, тим більше це призведе до зростання вартості наших запозичень, тим складніше буде для корпорацій і для уряду залучати гроші і в Україні, і за кордоном. Ці гроші будуть дуже дорогими, може навіть статися відтік інвестицій», — сказав він у кулуарах форуму.
За його словами, у інвесторів виникає скепсис щодо подальшого потенціалу України рухатися у напрямі встановлення верховенства права, вкрай важливого для залучення інвестицій в країну.
«Складно уявити, як людина з орбіти Коломойського (глава Адміністрації президента Андрій Богдан, — ред.), який займався зворотним, зараз змінить напрям діяльності на 180 градусів і буде діяти не в інтересах олігархів, а на благо країни», — зазначив Фіала.
Він звернув увагу на те, що раніше озвучені Зеленським імена радників з економічних реформ, а саме екс-міністра економічного розвитку і торгівлі Абромавичуса і екс-глави Мінфіну Олександра Данилюка, не фігурують серед перших призначень.
«Призначення Абромавичуса і Данилюка ми вважали б позитивним сигналом. Зеленський презентував їх інвесторам і зовнішнього світу як людей, до думки яких він прислухається. Але зараз ми поки їх не бачимо серед призначень», — сказав Фіала.
«Призначення Геруса представником президента в Кабміні я не назвав би суперпозитивним маркером», — додав він.
За словами Фіали, він поки не бачить, хто в Адміністрації президента буде відповідати за роботу з бізнесом або за економічну політику.
У той же час він зазначив, що Україні вкрай необхідно залучити хоча б один транш від Міжнародного валютного фонду до кінця 2019 року.
«Без цього ми не отримаємо і макрофінансової допомоги від ЄС, Світового банку. Доведеться запозичити величезну суму на зовнішніх і внутрішніх ринках. Інвестори вміють це вважати — і в такому випадку вимагати набагато більш високої прибутковості. Нам це обійдеться дуже дорого», — сказав він.

 http://povin.com.ua/203075-22-05.html

Комментариев нет:

Отправить комментарий