вторник, 25 июня 2019 г.

Соціологи розповіли про ставлення українців щодо способів вирішення конфлікту на Донбасі ZIK 13 хвилин тому 1

Думки українців щодо вирішення конфлікту на Донбасі — розходяться. Одні вважають, що окупованим територіям слід надати автономію в складі Україну, інші переконані у тому, що бойові дії необхідно продовжувати. Втім, приблизно 61 відсоток українців готові піти на компроміси заради миру в державі.
Про це під час пресконференції на тему «Моніторинг електоральниї орієнтацій», яку транслював телеканал ZIK, заявив директор центру «Соціальний моніторинг» Дмитро Дмитрук.
«Ми запитали людей, чи повинна України йти на компроміси заради встановлення миру. Більшість людей — приблизно 61 відсоток — виступає «за» компроміси, щоб повернути територію», — каже експерт.
Питання відновлення територіальної цілісності через компроміс має яскраво виражені регіональні ознаки, звертає увагу соціолог.
«Компроміс переважно підтримують на Сході та Півдні країни, та менше на Заході і в Києві. По вікових групах теж є цікава тенденція. Зі зростанням віку — збільшується кількість прихильників компромісу», — наголошує експерт.
Прямий діалог між Україною та Росією щодо миру на Донбасі підтримує 75 відсотків населення, говорить соціолог.
«У всіх регіонах і вікових групах люди переважно підтримують прямі переговори між президентами. Дещо нижчий рівень підтримки мають перемовини з представниками, так званих, самопроголошених ДНР і ЛНР. Прихильниками такого розвитку подій є 55 відсотків опитаних. Цікаво, що це питання різко ділить людей регіонально. «За» перемовини виступають на Сході, Донбасі та Півдні. На Заході, Центрі, Півночі і Києві — це дискусійне питання й поділяє мешканців навпіл», — зазначає експерт.
Директор центру «Соціальний моніторинг» розповідає про ставлення українців щодо варіантів розв’язання конфлікту на сході.
«Понад третина підтримала пропозиції щодо надання окупованим територіям особливого статусу, автономії у складі України. За те, щоб визнати Донбас окупованими та ізолювати його — виступило 17 відсотків. Продовження бойових дій підтримало 17-18 відсотків опитаних. Багато є тих, хто вагався з відповідю — понад 24 проценти. Жоден із варіантів не влаштовує чверть України», — коментує експерт.
Дмитро Дмитрук розказує: за автономію Донбасу виступили люди на Сході та Півдні; Північ і Київ теж схиляється до цього варіанту, водночас, Захід і Центр — сильно відрізняються свою думку. На Заході найбільшу підтримку має варіант щодо продовження бойових дій.
«Автономія, як варіант припинення вогню — це доволі сильний аргумент для опитаних нами людей. Він підіймає підтримку такого способу вирішення конфлікту на 15 відсотків», — підкреслює експерт.
Нагадаємо, соціологи пояснили, чому рефенедум щодо вступу України в НАТО може провалитися.

  https://uazmi.org/news/post/b2waCLXtL4UZ02Xpx0qjb4

Комментариев нет:

Отправить комментарий