воскресенье, 30 июня 2019 г.

У "Нафтогазі" відповіли на заяви "Газпрому" про необхідність контракту на пряме постачання газу з РФ Виконавчий директор "Нафтогазу України" Юрій Вітренко заявив про намір ініціювати новий арбітраж проти "Газпрому"

За чинним контрактом "Нафтогазу" з "Газпромом", згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу, російська компанія зобов'язана постачати Україні 5 млрд кубометрів газу на рік за ціною на рівні німецької ринкової. Таку заяву зробив виконавчий директор "Нафтогазу України" Юрій Вітренко на своїй сторінці у Facebook у відповідь на закиди глави "Газпрому" Олексія Міллера про необхідність укладення Україною контракту на постачання і транзит газу з Росією.
"За поточним контрактом, "Газпром" зобов'язаний постачати нам 5 млрд кубометрів газу в рік за ціною на рівні ціни на ринку у Німеччині", - зазначив Вітренко.
Новини за темою: "Газпром": Україна не встигне підписати газовий контракт у 2019 році
Він наголосив, що "Газпром" не виконує своїх контрактних зобов'язань і не постачає газ до України, навіть коли українська сторона підписувала договір про постачання газу.
"Натомість пан Міллер розповідає про готовність вести переговори про якісь нові поставки за ціною, нижчою за ціни у Німеччині. Тобто "Газпром" не бажає постачати газ за більш високою ціною, а хоче за нижчою ціною. Хтось у це вірить?", - сказав Вітренко.
Новини за темою: "Нафтогаз" у серпні може призупинити імпорт газу для заповнення ПСГ через брак грошей
За його словами, "своп" газу, як запасний варіант у випадку, якщо "Газпром" не бажає укладати контракт на бронювання потужностей для транзиту, пропонувався російській компанії іще навесні 2018 року на офіційних переговорах із главою її делегації Дмитром Медведєвим, який на той час був заступником Міллера. Цьому є письмові підтвердження, додав Вітренко.

Він заявив про намір використати зазначені факти у новому арбітражі проти Газпрому.
Раніше глава "Газпрому" Олексій Міллер попередив, що якщо Україна не укладе із Росією прямий контракт на постачання газу, у неї може не бути можливості для реверсу російського газу з Європи.

Комментариев нет:

Отправить комментарий