воскресенье, 30 июня 2019 г.

Сенат США схвалив законопроєкт, що обмежує військове співробітництво з РФ, допоки Москва не звільнить українських моряків Більше читайте тут: https://gordonua.com/ukr/news/worldnews/-senat-ssha-zatverdiv-zakonoproekt-shcho-obmezhuje-vijskove-spivrobitnitstvo-z-rf-poki-moskva-ne-zvilnit-ukrajinskih-morjakiv-1075428.html

Американський сенатор Роб Портман зазначив, що передбачені в оборонному бюджеті країни на 2020 рік обмеження у співпраці з Москвою до звільнення нею 24 українських моряків свідчать про "чіткий сигнал" про підтримку Києва з боку Вашингтона.
Цей матеріал можна прочитати і російською мовою
Сьогодні 19.00 | коментарів: 18

У Сенаті США схвалили виділення Україні військової допомоги 
Фото: ЕРА


Схвалений Сенатом США законопроєкт про виділення оборонній сфері України $300 млн також запроваджує обмеження на співробітництво Сполучених Штатів із Росією у військовій галузі доти, доки Москва не відпустить 24 українських військових моряків, захоплених біля Керченської протоки восени 2018 року.

Про це 27 червня у Facebook повідомив сенатор від Республіканської партії США Роб Портман, який є автором внесення в документ поправки.

"Національний оборонний бюджет 2020 року" надсилає чіткий сигнал, що Америка підтримує українців у їхній боротьбі за забезпечення демократичного, успішного, незалежного майбутнього за умов агресії", – написав він.


25 листопада 2018 року РФ обстріляла і захопила в Чорному морі катери українських Військово-морських сил "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися до Одеси після спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море.

Російські силовики затримали 24 українських моряків, пізніше їх заарештували у кримських "судах" і перевезли до Москви. Трьох поранених українців доправили до лікарні слідчого ізолятора "Матросская тишина", інших – до СІЗО "Лефортово". Зараз усіх моряків утримують у "Лефортово".

Усім українцям висунули обвинувачення в незаконному перетині кордону РФ. Україна вважає моряків військовополоненими і вимагає відпустити їх.

В управлінні верховного комісара ООН із прав людини заявили, що українські моряки, як військовополонені, мають перебувати під захистом Женевської конвенції.

У лютому Сороці провели обстеження і призначили операцію на пораненій руці. Адвокат Сергій Бадамшин зазначав, що зволікання може спричинити незворотні наслідки, а призначене тюремними лікарями лікування розриву сухожиль і нерва уколами вітаміну В не дало результатів. У березні українця прооперували, поранення руки виявилося серйознішим, ніж передбачали під час обстеження, повідомив Бадамшин.

Україна звернулася до Міжнародного трибуналу з морського права, висунувши вимогу як тимчасовий захід зобов'язати РФ негайно звільнити моряків і кораблі. 25 травня трибунал у Гамбурзі зобов'язав Росію негайно звільнити три кораблі, а також 24 затриманих моряків і дозволити їм повернутися до України. Рішення було ухвалено 19 голосами, проти виступив тільки суддя від РФ.

Термін виконання рішення сплив 25 червня. Цього дня, як повідомили у МЗС України, від російського зовнішньополітичного відомства надійшла нота, якою Україні пропонували надати письмові гарантії продовження кримінального переслідування українських моряків відповідно до російського законодавства. У ноті-відповіді українське МЗС назвало позицію Москви неприйнятною.

Теги: Росія, США, Керченська протока, Сенат США, моряки, захоплення українських кораблів у Чорному морі 
Більше читайте тут: https://gordonua.com/ukr/news/worldnews/-senat-ssha-zatverdiv-zakonoproekt-shcho-obmezhuje-vijskove-spivrobitnitstvo-z-rf-poki-moskva-ne-zvilnit-ukrajinskih-morjakiv-1075428.html

Комментариев нет:

Отправить комментарий