среда, 24 января 2018 г.

В президентських рейтингах лідирує «інший політик», – експерти Читайте більше тут: https://zik.ua/news/2018/01/23/v_prezydentskyh_reytyngah_lidyruie_inshyy_polityk__eksperty_1250537

В Україні стартував новий рік та новий політичний сезон. З якими рейтингами та амбіціями входить наш політичний клас в цей період? В грудні два найбільші українські експертні центри – Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова – провели соціологічне опитування, щоб з’ясувати відповідь на це питання. Сьогодні його висновки представили громадськості в Українському кризовому медіа-центрі.

Рейтинги партійних лідерів на початок 2018 року лишаються досить традиційними: 11% має партія «Батьківщина» і 9% Блок Петра Порошенка «Солідарність». Цікавим феноменом називають партію «За життя», яка набирає аж 8,8% народних симпатій. За нею йдуть «Громадянська позиція» А.Гриценка (7,4%), «Самопоміч» (7%), «Опозиційний блок» (6%) та «Радикальна партія Ляшка» (6%). 17% потенційних виборців ще не визначили своєї позиції.

Цілковитим сюрпризом цього опитування стала новостворена партія українського шоумена В.Зеленського «Слуга народу» – 3,3%. Скажімо, партія М.Саакашвілі, яка веде серйозну роботу з електоратом, не набирає й 2%.

Ще однією маленькою соціологічною сенсацією стало лідерство в президентських перегонах «іншого політика». 15,9% опитаних готові віддати перевагу якомусь новому висуванцю на посаду президента, лиш не голосувати за старих. Серед цих самих «старих» ситуація з народними преференціями цілком передбачувана: Юлію Тимошенко підтримує 12% від тих, хто висловив намір брати участь у виборах, а Петра Порошенка 10%. Далі йдуть Анатолій Гриценко (8%), Вадим Рабінович (8%), Олег Ляшко (5%), Юрій Бойко (5%), Андрій Садовий (5%).

В опитувані українці твердо висловлюють запит на нові політичні сили та нові обличчя у владі. Так вважає дві третини населення України (67%), проте лише 19% вважає, що такі лідери вже є. У відкритому питанні (респонденти самі визначали прізвища) найчастіше були названі: Святослав Вакарчук та Володимир Зеленський, а ще Євген Мураєв та Вадим Рабінович (хоча ці двоє вже є чинними політиками).

Експерт корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко вважає, що такий політичний запит визріває в Україні вже протягом кількох виборчих кампаній, хоча він притаманний не лише нам: «Якщо ми поглянемо на феномен Макрона у Франції, чи Курца в Австрії, і певною мірою на феном Трампа, то це так само запит на не політиків, або ж реально людей, які в політиці перебували не довгий час, і «не замурзалися» контактами з традиційними елітами».

Проте експерт додає, що поява у нинішніх рейтингах прізвища Святослава Вакарчука та Володимира Зеленського є політтехнологією Банкової, щоправда, «засвіченої передчасно до виборів».

Голова правління Центру «Пента» Володимир Фесенко у свою чергу наполягає на важливості появи нових облич в українському політикумі. Він припускає думку, що своєрідний «український Макрон» може з’явитися з лав уряду. Проте його не варто особливо очікувати на цих виборах, які матимуть біполярний характер (Тимошенко-Порошенко), а вже на виборах 2024 року, коли відбудеться зміна політичних та електоральних поколінь. Читайте більше тут:

На жаль, соціологи констатують зниження довіри населення до практично всіх інституцій державної влади. Найгіршу оцінку за довірою отримали: Верховна Рада України (–76 %), державний апарат (–75%), політичні партії (–71%), уряд України (–65%), Президент України (–60%). Те саме стосується й правоохоронної системи – суди (–75%) та прокуратура (–74%). Дуже високим рівень недовіри виявився і до комерційних банків (–73%) та Національного банку України (–67%). Парадокс, але ці показники недовіри вже зрівнялися з подібними до російських пропагандистських ЗМІ (–77%)!

Варто відзначити хіба Національне антикорупційне бюро, яке має найкращий негативний баланс довіри/недовіри (–12%) серед правоохоронних структур. До цього рейтингу також слід додати органи місцевого самоврядування (–12%) і ЗМІ України (–6%).

Натомість найбільш українці довіряють волонтерським організаціям (+37%), Збройним силам України (+37%), церкві (+25%), громадським організаціям (+4%).

Щодо політичних персоналій, то тут теж переважають настрої недовіри. Топ-5 рейтингу недовіри громадян очолили: Арсеній Яценюк (баланс довіри/недовіри становить –81%), Арсен Аваков (–75%), Олександр Турчинов (–75%), Юрій Луценко (–75%), Андрій Парубій (–72%). Цікаво, що самим кращим є рівень балансу довіри/недовіри до Володимира Зеленського (–11%) та Святослава Вакарчука (–5%).

Науковий керівник Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, професор Києво-Могилянської Академії Олексій Гарань вирізняє появу в нових персональних антирейтингах Ю.Луценка та А.Парубія. Появу першого він пов’язує з публічними конфліктами з НАБУ, а другого – з недавнім ухваленням парламентом низки суперечливих реформаторських законопроектів (пенсійна реформа, судова, медична), які гостро критикуються опозицією та суспільством.
Голова Правління і координаторка виборчих програм Громадянської мережі «ОПОРА» Ольга Айвазовська вважає, що наступна виборча кампанія може знову відбутися в режимі «нагнітання і протистояння, поділу на «чужих» і «своїх» серед електоральних груп».

«Його буде загострювати емоційний та психологічний стан суспільства – певна нетерпимість, «мова ворожнечі», яка буде підсилюватися не лише внутрішньополітичними обставинами, а й тими контекстами, які ми маємо сьогодні на Сході, міжнародною збройною агресією з боку Російської Федерації, окупації Криму», – каже експерт.

Проте, О.Айвазовська вважає, що нова і найбільша загроза, яка може з’явитися на цих виборах – протистояння між різними секторами – між політиками, яким довіряють менше, і волонтерами або неурядовими організаціями.

Чи здатні будуть наші політики осмислити потребу об’єднання і знайдуть для цього відповідні теми – покаже час виборів. Проте вже відомо з висновків соціологів, що опанування ними розкольницьких тем веде до істотних втрат їх персональних чи партійних рейтингів в усіх регіонах України.

Андрій Сніжко,
для IA ZIK Читайте більше тут: https://zik.ua/news/2018/01/23/v_prezydentskyh_reytyngah_lidyruie_inshyy_polityk__eksperty_1250537

Читайте більше тут: https://zik.ua/news/2018/01/23/v_prezydentskyh_reytyngah_lidyruie_inshyy_polityk__eksperty_1250537 https://zik.ua/news/2018/01/23/v_prezydentskyh_reytyngah_lidyruie_inshyy_polityk__eksperty_1250537

Комментариев нет:

Отправить комментарий