четверг, 28 февраля 2019 г.

Принесені вітром. Чому норвежці інвестують $ 1,5 млрд в українську енергетику: розповідає віце-президент NBT  Вчора, 08:40    3582

Віце-президент NBT Берге Творг поділився з НВ Бізнес деталями найбільшої інвестиції з будівництва вітроелектростанцій на Півдні України

Нещодавно, після резонансної новини про те, що норвезька NBT інвестує майже $ 1,5 млрд в будівництво вітряних електростанцій на півдні України, в Києві побували топ-менеджери компанії. Віце-президент NBT Берге Творг, з яким зустрівся журналіст НВ Бізнес, розповів про те, чому норвежці зараз інвестують в Україну, хто ще є співінвестором, хто будуватиме станції і чого інвестори очікують від уряду України.

Запланована загальна потужність ветрноенергостанцій NBT буде майже вдвічі більше всіх, що працюють сьогодні в Україні.

Як розповів НВ Бізнес керуючий партнер юридичної фірми Integrites Олексій Фелів, що здійснює юридичний супровід проектів NBT в Україні, в 2012 і 2013 роках інвестори вже планували запуск станцій на півдні країни - в Криму. Однак, після анексії півострова плани норвежців змінилися, і запуск проекту відсунувся на чотири роки.

Фелів вважає, що переломним моментом для іноземних інвесторів в альтернативній енергетиці України став як не дивно, 2014 рік, коли країна була на межі дефолту. Незважаючи на складну ситуацію, держава в особі НКРЕ продовжувала компенсувати зелений тариф виробникам в альтернативній енергетиці. «Єдине, що не зробив на той момент НКРЕ – не перераховував зелений тариф відповідно до курсу євро. Півроку вони платили десь в три рази менше», – сказав він. – «Виробники пішли в українські адміністративні суди, які зобов'язали НКРЕ перерахувати тариф відповідно до курсу і виплачувати повну вартість. Однак, навіть у 2014 році, коли Україна була майже банкрутом, зелений тариф все одно сплачувався, і це був досить солідний аргумент для іноземних інвесторів. Якщо тариф виплачувався в найскладніший час, то буде компенсуватися і зараз».

Позитивний ефект на плани інвесторів мала поява ринкового валютного курсу та заплановані заходи валютної лібералізації, які набрали чинності 7 лютого. Також сильним поштовхом стало прийняття в 2017 році закону, що відкриває ринок електроенергетики, який вже з липня 2019 року має дозволити самостійно обирати постачальника. «Реформи також торкнулися дозвільних процедур, як щодо землі, так і щодо будівництва. Якщо раніше потрібно було витратити три роки на отримання дозволу на будівництво, тепер його можна отримати через півроку, оскільки зменшилася корупційна складова», – зазначив Фелів. – «Багато хто скаже, що інвесторів легко залучити, тому що в Україні високий зелений тариф. Це неправда, тому що в 2009 році в Україні цей тариф був набагато вище: за сонцем втричі, а за вітром ще більше, але інвестиції не заходили».

Незважаючи на ентузіазм всіх причетних до проекту, варто все ж нагадати: В Україні зелений тариф один з найвищих у Європі – 1,12 євро кВт на годину. Для порівняння в Німеччині такий же тариф становить 5,7 євроцента кВт на годину з 2019 року.

В інтерв'ю НВ Бізнес віце-президент NBT Бергу Творг заявив, що інвестори готові до зниження тарифу.

Чому ваша компанія вирішила інвестувати в Україну саме тепер?

Віце-президент NBT Бергу Творг / Фото: tavrianhorizons.in.ua


Ми вивчали можливість виходу в Україну ще в 2012 і 2013 роках. У той час ми вже побудували три вітроелектростанції в Китаї, які успішно працюють і досі. Наш фокус – це розвиток вітроенергетики на ринках, що розвиваються.

Але на той момент ми не зважилися зайти в Україну, тому що в країні не було регуляторних і законодавчих умов для роботи, особливо для міжнародного проектного інвестування, що є моделлю фінансування наших проектів. Це означає, що немає жодних державних і корпоративних гарантій. У 2012-2013 реалізація таких проектів в Україні була неможливою.

У наступні роки ми почали бачити, що в Україні відбуваються законодавчі та економічні реформи, а ваш зелений тариф досі привабливий.

У 2017-му ми приїхали в Україну, все проаналізували і вирішили, що, можливо, Україна готова до іноземних інвестицій і міжнародного проектного фінансування.

Розкажіть про «Сиваш»

Ми запустили проект Сиваш у 2018 році і почали спілкуватися з усіма нашими фінансовими партнерами. Для його реалізації ми придбали компанію «Сивашенергопром», якою ми зараз володіємо спільно з Total Eren. Загальна сума інвестицій складе близько 380 млн. євро. «Сиваш» буде складатися з 64-х турбін, потужністю 250 МВт, 3,9 МВт кожна.

У січні цього року в Давосі в присутності президента України Петра Порошенка ми разом з нашим стратегічним партнером Total Eren підписали рамкову кредитну угоду про залучення фінансування на суму 260 млн. євро. Угода передбачає двухстадійне залучення кредитних коштів, що є більше 70% від загальної вартості проекту, а також інвестиції в акціонерний капітал з боку Total Eren і NBT. 150 млн євро надасть Європейський банк реконструкції і розвитку разом з консорціумом банків, деякі з яких ніколи раніше не інвестували в Україну. Синдикат кредиторів був організований JP Morgan.  

Чому ви обрали південь України?

Південь України було обрано у зв'язку з дуже хорошими вітровими умовами. Цей регіон знаходиться на морі та має степовий ландшафт, що дуже добре для побудови вітрових ферм.

Опишіть етапи реалізації проектів.

Такі проекти мають 3 етапи. Перший – отримання дозволів на будівництво та залучення фінансування, другий – будівництво, і третій – початок експлуатації. Проект розраховано мінімум на 25 років, такий термін експлуатації вітряних турбін.

Чи плануєте ви нові проекти в Україні?

У червні цього року ми почнемо будувати станцію в Запоріжжі та плануємо цього ж року ввести перший її етап в експлуатацію. Цей проект ми назвали «Зофія». Для його реалізації ми тільки що придбали 82% в компанії «Азовінвестпром». В результаті буде введено до 180 вітряних турбін загальною потужністю 742 МВт. Найімовірніше, потужність кожної турбіни буде 4-4,5 МВт. Загальна сума інвестицій тут – майже 1 млрд євро.

За яку суму була куплена компанія в Запоріжжі?

Ми не розголошуємо інформацію. Продавці володіють рештою 18% проекту, що показує їхню віру в нього.

Протягом якого часу будуть інвестовані гроші?

За проектом Сиваш усю суму буде інвестовано цього року, в проект «Зофія» один мільярд євро буде вкладено в 2020 і 2021 роках.

Коли ви плануєте отримувати дохід?

З першого року експлуатації. Як тільки ми вводимо турбіну в експлуатацію, підписуємо договір з ДП Енергоринок і починаємо продавати електроенергію, отримуючи дохід від зеленого тарифу.

Чи будете ви працювати з місцевими українськими підрядниками?

Ми працюємо з аутсорсингом. Основні роботи з будівництва вітряної електростанції буде проводити китайська компанія POWERCHINA, а решта будуть з України. Більше 75% робіт будуть виконуватися українськими підрядниками.

Скільки співробітників працюватиме на станціях?

Близько 200-300 осіб у пік робіт з будівництва «Сиваша».

Зелений тариф в Україні був створений під олігархів, ще за часів Януковича. Чи буде для вас привабливий цей бізнес, якщо тариф в Україні знизиться до середньоєвропейського рівня?

Тариф знижується. З наступного року він буде нижче на 10%. І наступні 3-4 роки очікується зменшення на 1,5% щороку. Це нормально. Але справа в тому, що в 2020 у вас також вводиться система аукціонів на ринку електроенергії. Це означає, що, якщо ви не отримали всі дозволи до кінця цього року, ви вже не зможете користуватися вигідними умовами зеленого тарифу. Добре це чи погано – складно сказати. Єдине питання, яке має поставити собі Україна – це чи достатньо виріс і сформувався ринок для того, щоб відмовитися від пільгових тарифів і перейти до аукціонів. Я явно не та людина, яка має відповідати на це питання (посміхається). Ми – гравець на ринку і будемо працювати в рамках чинних умов. Але, звичайно, ми в аукціонах менше зацікавлені.

Від вас вимагали в Україні якихось преференцій місцеві чиновники чи бізнесмени?

Наша модель роботи передбачає, що ми маємо місцевого партнера, але повністю контролюємо бізнес.

Український олігарх Ринат Ахметов також реалізовує проекти, пов'язані з альтернативною енергетикою. Ви коли-небудь з ним контактували?

Ні, наші інтереси не перетинаються.

Що для вас найскладніше в роботі в Україні?

Застосувати міжнародні стандарти і узгодити їх з українськими – це найскладніша частина реалізації проекту.

В Україні скоро вибори президента і парламенту. Чого ви очікуєте від уряду?

Ми пишаємося тим, що стали частиною таких позитивних глобальних змін в Україні і змогли внести свій внесок у поліпшення інвестиційного клімату.

Для нас, як і для всіх інвесторів, найважливіше – стабільність і передбачуваність. Ми будемо інвестувати наступні 25 років, тому повинні бути впевнені, що ті критерії, які застосовані до наших інвестицій, не зміняться протягом цього часу.

Також нам важливо, щоб уряд продовжив впроваджувати реформи, зокрема і на ринку енергетики. Це допоможе Україні мати більш прозорі механізми і залучить нові інвестиції. А Україна, як ніхто інший, потребує цього.

Десять фактів про будівництво вітряних електоростанцій в Україні

Назва проектів: «Сиваш» (Херсонська область) і «Зофія» (Запорізька область)


Інвестори: норвезька NBT і французька Total-Eren Співінвестори: ЄБРР, ЧББР, НЕФКО та інші


Організатор синдикату інвесторів: JP Morgan


Сума інвестицій: проект «Сиваш» – 380 млн євро, проект «Зофія» – 1 млрд євро


Кількість вітряних турбін: проект «Сиваш» – 64, проект «Зофія» – 180


Потужність вітроенергетичних парків: проект «Сиваш» – 250 МВт проект «Зофія» – 742 МВт


Кількість працівників: Близько 300 осіб


Період реалізації: 25 років


https://biz.nv.ua/ukr/markets/prineseni-vitrom-chomu-norvezhci-investuyut-1-5-mlrd-v-ukrajinsku-energetiku-rozpovidaye-vice-prezident-nbt-50007902.html





Комментариев нет:

Отправить комментарий