вторник, 26 февраля 2019 г.

Cerkvarium

А тим часом у патріарха Єрусалимського проблеми на своїй канонічній території  - в Палестинській автономії. Навіть акції протесту проти його приїздів. Грецькі православні церкви Ближнього Сходу стрімко арабізуються.
Цікаво, чи допоможе патріарх Кирил вирішити суперечку між Феофілом ІІІ та Махмудом Аббасом?

Християнські лідери – Махмуду Аббасу: «Не залучайте церкви до політичних сварок»

ПУБЛІКАЦІЇ 26 ЛЮТОГО 2019 

Християни змагаються з Махмудом Аббасом за контроль над своїми справами

Поки в Україні відбуваються складні процеси, пов'язані з утвердженням автокефальної Православної Церкви, патріарх Єрусалимський стикається з певними проблемами на своїй канонічній території - в Палестинській автономії. Цікаво, чи зможе залучити РПЦ президента Росії до вирішення цих проблем Єрусалимського патріархату, адже Росія тісно товаришує з Махмудом Аббасом. Ось що пишуть про це ізраїльські ЗМІ.

KHALED ABU TOAMEH

24 лютого, 2019  

Джерело The Jerusalem Post

Нещодавнє рішення президента Палестинської автономії Махмуда Аббаса про призначення нового Верховного Президентського комітету у справах церков обурило християнських лідерів в Єрусалимі, які сказали, що цей крок був прийнятий без консультацій та узгодження з ними. 

Група, яка отримала назву «Рада патріархів та Глав Церков Єрусалиму», закликала до зустрічі своїх членів задля обговорення призначення, яке вони назвали «явним порушенням ролі та статусу церков». Група закликала Аббаса «зберегти статус-кво та не залучати церкви до політичних сварок».  

Група заявила, що декілька церковних лідерів в Єрусалимі висловили своє занепокоєння тим, що почули про рішення Аббаса в різних газетах і ЗМІ. 

«Існує загальне невдоволення низьким рівнем представництва в новому комітеті порівняно з попереднім комітетом», - сказала рада. "До складу попереднього комітету входили члени виконавчого комітету Організації визволення Палестини (ОВП) та міністри уряду Палестинської автономії, у той час як до нового комітету входять представники міністерств та представництво утворень з правовими та політичними протиріччями, що негативно вплине на роботу комітету". 

Аббас оголосив імена нових членів Верховного Президентського Комітету у справах Церков в "президентському указі", виданому 14 лютого. 

Новий комітет очолює Рамзі Хурі, який раніше був директором офісу колишнього президента Палестинської Автономії  Ясира Арафата. Хурі зараз виконує обов'язки генерального директора Національного фонду Палестини ОВП, відповідального за управління фінансовою допомогою палестинцям з різних джерел, включаючи арабські держави, пожертви багатих палестинців та податки, що стягуються з палестинців, що працюють в арабських країнах. 

До складу нового комітету входять представники офісу президента та міністерств закордонних справ і туризму, а також «Губернатор Єрусалиму» Палестинської Автономії  та мери Рамалли, Віфлеєму, Бейт-Сахуру і Бет-Джали. 

Крім того, новий комітет, призначений Аббасом, включає голову Центральної Православної Ради в Йорданії та Палестині, представника Палестинської Автономії  в Ватикані та представника Асоціації Союзу Церков у секторі Газа. 

Центральна Православна Рада в Йорданії та Палестині рішуче виступає проти діяльності Грецького Православного Патріархату в Єрусалимі на чолі з Феофілом III, особливо стосовно продажу або оренди церковної власності ізраїльтянам. 

Феофіл III зіткнувся з різкою критикою з боку арабських християн за його ймовірну роль у продажу та оренді нерухомості. В останні роки палестинці протестували проти приїзду Феофіла III на святкування Різдва Христового до Віфлеєму. Минулого місяця десятки протестуючих кричали на нього "зрадник" під час святкування Різдва в місті та вимагали, щоб він пішов. 

Феофіл III та інші церковні лідери в Єрусалимі розглядають рішення Аббаса призначити новий комітет у контексті спроб підірвати їх статус лідерів християнських спільнот у Святій Землі. 

Вони зазначили, що члени нового комітету «не представляють багату палітру християнських громад у Палестині, яка включає 13 визнаних конфесій». Вони також висловили «серйозні сумніви» щодо здатності нових членів виконувати свої завдання неупереджено. 

Рада патріархів і глав церков Єрусалиму також критикувала Аббаса за те, що не включили християнського лідера з Єрусалиму до нового комітету. Рада поскаржилася, що багато нових призначених осіб називаються за посадою або міністерством, яке вони представляють, а не своїми іменами, «що робить членство комітету значною мірою невизначеним». 

Феофіл III, як повідомлялося, сказав, що кількість християн на Святій Землі зменшується, «а для того, щоб змінити цю реальність, існує потреба у взаємній прозорості, співпраці та консультаціях між офіційними органами влади та церквами задля збереження християнської присутності на Святій Землі». 

У відповідь Центральна Православна Рада відхилила заяви і заявила, що Аббасу було дозволено призначати нових членів Верховного Комітету Президента у справах церков. Рада також звинуватила Феофіла III та його послідовників у використанні "зарозумілого тону" у своїй критиці рішення Аббаса та сказала, що метою нового комітету є збереження статус-кво, щоб "захистити відносини між 13 християнськими конфесіями та християнську присутність на Святій Землі». 

Співробітник  Палестинської Автономії відхилив критику та заявив, що Аббас прийняв рішення призначити нових членів комітету після консультацій з кількома лідерами християнських громад. 

Явад Булос, видатний юрист зі східного Єрусалиму, захистив ці кроки Аббаса. Він сказав, що керівники Грецької Православної Церкви виступили проти призначення нового комітету через повідомлення про їхню участь у продажі та оренді церковної власності. Рішення Аббаса, пояснив Булос, було спрямоване на «корегування  відносин між Палестинською адміністрацією та арабськими християнами».


https://cerkvarium.org/publikatsii/monitorynh-zmi/khristiyanski-lideri-makhmudu-abbasu-ne-zaluchajte-tserkvi-do-politichnikh-svarok.html


Комментариев нет:

Отправить комментарий