четверг, 30 августа 2018 г.

Шабунін: Безумством є те, що частину рішень у ДБР ухвалюють колегіально

Проблема полягає у тому, що з комісією у Державному бюро розслідувань із самого початку щось було не так. Адже, якщо керівника обирає комісія, де третина осіб це депутати і політики, то це неправильно. а частина з яких була під слідством, то мабуть щось в цій композиції неправильно. Але найбільшою проблемою є те, що частина керівних рішень в ДБР ухвалюється колегіально, що взагалі є безумством.


Про це в ефірі програми «Гра Z вогнем» на телеканалі ZIK говорив голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

«До керівника ДБР Романа Труби є багато питань щодо його статків і процедурі обрання комісії. Але в питанні не призначення 27 осіб на керівні посади є правильним кроком. Незрозуміло лише, чому інших 14 людей він таки призначив», – сказав Шабунін.

Він вважає, що в законі була допущена системна помилка, яку ніхто не виправив.

«У процедурі обрання Труби та Ситника композиція комісії була та ж сама: три особи від Кабміну, три від Президента, три від парламенту. Але є одна засаднича різниця, в процедурі обрання директора НАБУ є важлива норма, що делеговані три людини не мають права бути держслужбовцями», – зазначив він.

Адже, за його словами, вийшло так, що від парламенту є три народні депутати, один з яких навіть є фігурантом кримінальної справи, це ж нонсенс.

«Тому нашим фокусом роботи є топ-посадова корупція, до якої ДБР немає відношення. Якщо суддя когось вб’є, то його ДБР розслідує, а якщо вкраде, то це вже буде компетенцією НАБУ. Тому до місії Центру протидії корупції ДБР не має жодного відношення. Але загалом проблема полягає у тому, що завжди організацію формує керівництво, особливо, коли йдеться про формування. Якщо ж керівника обирає комісія, де третина це депутати і політики, частина з яких була під слідством, то мабуть щось в цій композиції неправильно», – вважає Шабунін.

Тому він наголосив, що змінити ситуацію може лише парламент, який голосує за закони.

«Вірогідно, що проблема з комісією була із самого початку. Більше того, проблема у тому, що частина керівних рішень в ДБР ухвалюється колегіально, що взагалі є безумством», – додав він.

Нагадаємо, через відсутність результатів поліграфу, які було знищено, неможливо визначити доброчесність усіх 27 кандидатів на провідні посади у Державному бюро розслідувань. Тому директор структури Роман Труба вирішив відмовити конкурсній комісії у розгляді питання про призначення 27 осіб на керівні посади у цій структурі.


https://zik.ua/news/2018/08/30/shabunin_bezumstvom_ie_te_shcho_chastynu_rishen_u_dbr_uhvalyuyut_kolegialno_1396297

Комментариев нет:

Отправить комментарий