среда, 29 августа 2018 г.

Фірсов: Міноборони досі не розсекретило список загиблих в Іловайську

Якщо зараз проаналізувати звіти щодо Іловайської трагедії чи то місії ООН, чи слідчої комісії, то ми побачимо різні дані по кількості загиблих. Така ж ситуація і з даними про пересування військ та наказами керівництва.


Про це заявив народний депутат України 8-го скликання Єгор Фірсов у прямому ефірі програми «Перші про головне. Коментарі»на телеканалі ZIK.

«Суспільство не знає реальності про Іловайську трагедію, яка стала найдраматичнішою за всю історію незалежної України. І я впевнений, якщо зараз провести опитування серед українців, то з’ясується, що про Іловайськ вони знають тільки загальні речі. Ніхто не назве точну кількість загиблих, достовірні причини трагедії та конкретних відповідальних за це осіб», – підкреслив Єгор Фірсов

Він нагадав, що спеціальна комісія, якій Верховна Рада доручила розслідувати деталі трагедії, у своєму висновку 2016-го року назвала двох українських посадовців, яких визнала винними у загибелі українських військових – це керівник АТО на території Донецької та Луганської областей Віктор Муженко та тодішній міністр оборони Валерій Гелетей.

«Муженко, якого прямо звинуватили в Іловайській трагедії, продовжує займати свою посаду. А Гелетей, який на той час був міністром оборони, сьогодні працює в Державному бюро охорони. Тому тільки публічний суд може поставити остаточну крапку в цих звинуваченнях», – впевнений Фірсов.

Політик вважає, що зараз справа спеціально не передається до суду, щоб не було розголосу. Але це все одно рано чи пізно станеться, щоб суспільство отримала відповіді на всі запитання.

«У Міністерстві оборони документ щодо кількості загиблих досі йде під грифом «для службового користування». Тобто, якщо зараз проаналізувати звіти щодо Іловайської трагедії чи то місії ООН, чи слідчої комісії, то ми побачимо різні дані по кількості загиблих. Така ж ситуація і з даними про пересування військ та наказами керівництва. На мою думку, це відбувається через те, що оскільки під стратегією розвитку військової операції стоїть підпис Президента, він просто не хоче розбирати зокрема і свої помилки», – заявив Єгор Фірсов.

Нагадаємо, бої за важливий стратегічний об’єкт Донбасу – місто Іловайськ – тривали з середини серпня 2014 року. Українським військовим майже вдалося оволодіти містом, але тут втрутилася російська армія.

14 серпня 2017 року ГПУ опублікувала результати розслідування Іловайської трагедії. За даними Головної військової прокуратури, лише за 29 серпня 2014 року в Іловайську загинули 366 українських бійців, 429 – отримали поранення різного ступеня тяжкості, ще 300 – потрапили в полон.

Згідно зі звітом Міністерства оборони України, вторгнення російських військ на територію України відбувалося протягом 24-29 серпня 2014 року, а загальна кількість контингенту складала: 3,5 тис. осіб особового складу, 60 танків, 320 БМД (БМП), 60 гармат, 45 мінометів, 5 ПТРК.


https://zik.ua/news/2018/08/29/firsov_minoborony_dosi_ne_rozsekretylo_spysok_zagyblyh_v_ilovaysku_1395895

Комментариев нет:

Отправить комментарий